vrije geluiden volgt Kluster5

Faarjam, Kluster5, Luigi di Filipi, I.M. Wim Brands met Claron McFadden & Michael Moore, Sons of Kemet,

Hanna Shybayeva, Jacob Bro Trio, Jawa & Shaza Manla, Sons of Kemet

Zaterdag 16 april 9.00 - 9.50 uur NPO 1
Extra herhaling: Hanna Shybayeva speelt Kapoestin, jazz-icoon in wording Jacob Bro, de Syrische zusjes Jawa & Shaza Manla.

Zaterdag 16 april 21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Zaterdagavond hoor je in Vrije Geluiden op NPO Soul&Jazz een flinke bak hyperdansbare pokkeherrie. De Sons of Kemet maken dolgedraaide hoempapa waar je niet naast zou willen wonen, maar waarbij je ook absoluut niet stil kunt blijven zitten. Ze blazen en trommelen je een klein uur totaal van je stoel af. De opname die je gaat horen maakten we in maart op het gloednieuwe jazzfestival Transition in Utrecht. Daarnaast een smakelijke sloot aan nieuwe cd’s van, bijvoorbeeld, Michel Banabila en Markus Stockhausen & Florian Weber. Fijns!

Zaterdag 16 april 23.00 - 24.00 NPO Radio 4 
Het is Global Week for Syria, en in het kader daarvan wordt er een bijzonder concert gegeven in Splendor Amsterdam. Zaterdagavond hoor je in Vrije Geluiden op Radio 4 meer daarover. En ook het Utrechtse Kamerkoor Jip heeft oog voor mensen die al dan niet noodgedwongen huis en haard moeten verlaten. Ze brengen het programma ‘Op Doortocht’. Dirigent Jonathan legt zaterdag uit wat dat allemaal te betekenen heeft. Daarnaast een welgerichte duw tegen de stapel nieuwe cd’s en een keur aan diversen.

Voces Intimae, Faarjam, Kluster5, I.M. Wim Brands

Zondag 17 april 10.30 uur NPO1
Luigi De Filippi is een muzikale alleskunner maar bij VPRO Vrije Geluiden is hij te gast als violist. De Filippi één van de twaalf Fantasieën voor viool solo van Georg Philipp Telemann en daarnaast speelt hij muziek van Clara Schumann met zijn Voces Intimae trio. Verder te gast: singer-songwriter Faarjam uit Nederland die opgroeide in Iran. In zijn muziek gebruikt Faarjam Perzische poëzie. Sinds januari volgt VPRO Vrije Geluiden het jonge ensemble Kluster5 in beeld, geluid en achtergrondverhalen. Dit ensemble in ongewone bezetting is ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze spelen het stuk Goldfish van de ook bijna afgestudeerde componiste Yael Levy. Tot slot een eerbetoon aan VPRO Boeken collega Wim Brands. Op 4 april jongstleden hij onverwacht. Als eerbetoon verklanken klarinettist Michael Moore en sopraan Claron McFadden een gedicht van Wim Brands.

Zondag 17 april 23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Daar zijn ze dan toch, althans, daar gaan we vanuit: zondag komen Dutch Classical Talent-deelnemers Andrea Vasi (piano) en Sebastiaan Kemner (trombone) alsnog langs in Vrije Geluiden op Radio 4. Vorige week was de ene helft van het duo helaas geveld door een zware griep, maar die is nu over. En ze zijn nog steeds op toernee. Reden genoeg om ze in de studio te ontvangen. Ook voor de gezelligheid natuurlijk. Wat dat zijn ze ook, gezellig. Verder een parade aan fijne nieuwe cd’s en natuurlijk de gebruikelijke faits-divers en stukgoed.