King Ayisoba: groovende kologomuziek

De instrumenten en de gewaden mogen traditioneel zijn, King Ayisoba heeft de energie en beats van de 21e eeuw.

zaterdag 23 april in VPRO Vrije Geluiden op radio & tv

Zaterdag 23 april 9.00 - 9.50 uur NPO 1
Te gast zijn muzikale alleskunner Luigi De Filippi; singer-songwriter Faarjam; en het ensemble Kluster 5. Daarnaast een muzikaal eerbetoon aan de overleden Wim Brands.

Zaterdag 23 april 21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Zaterdagavond hoor je in Vrije Geluiden op NPO Soul & Jazz een van de fijnste Belgische bandjes van dit moment. En dat is dus STUFF. We hoorden in de zomer van 2015 het album van dit vijfkoppig monster uit Brussel, luisterden het weken achtereen en waren niet meer dezelfde. Vorige maand stonden ze op het gloednieuwe jazzfestival Transition in het Utrechtse TivoliVredenburg en maakten de boel met de grond gelijk. Maar is het wel jazz? Of funk? Of electronica? Of hiphop? Weten wij veel. En wat maakt het ook uit. STUFF. is te gek. Luister zaterdagavond maar. En als je het niet daarvoor doet, doe het dan in ieder geval voor die geweldige berg nieuwe cd’s die we voor je klaar hebben liggen.

Zaterdag 23 april 23.00 - 24.00 NPO Radio 4 
Zaterdag 23 april is het Shakespeare-dag op Radio 4. Want zaterdag 23 april is het 400 jaar geleden dat de Engelse toneelschrijver, dichter en acteur overleed te Stratford-upon-Avon. Ook in Uw Eigen Vrije Geluiden aandacht voor ouwe William. En wel in de persoon van Rufus Wainwright. Deze zanger nam kort geleden met een enorm orkest een aantal sonnetten van Shakespeare op. Dat leverde een heel fijn schijfje op bij Deutsche Grammophon. Daarnaast schieten we natuurlijk weer met scherp op de berg met nieuwe cd’s die de afgelopen weken is binnengekomen, en hebben we nog wat van die allerhande varia achter de hand. 

zondag 24 april in vpro vrije geluiden op radio en tv

Zondag 24 april 10.30 uur NPO1
Cellist Jean-Guihen Queyras vormt een trio met violiste Isabelle Faust en pianist Alexander Melnikov. Drie topsolisten. Deze maand wordt het laatste deel uit de Schumann-drieluik uitgebracht: celloconcert op. 129 en eerste pianotrio op. 63.
De instrumenten en de gewaden mogen traditioneel zijn, de groovende kologomuziek van King Ayisoba heeft de energie en beats van de 21e eeuw en daarmee trekt hij volle zalen in het Ghana van nu. Zijn unieke stem predikt en vertelt sterke verhalen. Daarbij begeleidt hij zichzelf op de kologo, een tweesnarige gitaar gemaakt van een kalebas. Söndörgő zorgde op festivals al voor heerlijke zomerse feestjes, met opzwepende Balkanmuziek, gespeeld op akoestische snaarinstrumenten. Swingend, maar soms ook prachtig verstild. Söndörgő herontdekt deze muziek en put daarnaast uit het traditionele repertoire dat opgetekend werd door de 20ste eeuwse componisten Béla Bartók en Tihamér Vujicsics.

Zondag 24 april 23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het mocht even duren, maar aanstaande zondagavond zijn ze er weer: de EBU-opnamen! Dat zit zo: overal in Europa worden door de radio de meest fantastische opnames gemaakt. Die houden de zenders niet voor zichzelf. Nee, ze worden vervolgens via een ingenieus en modern systeem beschikbaar gemaakt. Zo kunnen wij, en jij dus ook, beschikken over het puikje van de Europese radio-opnames. Zondag hoor je er daar dus eentje van, we zeggen het maar vast. Daarnaast natuurlijk een paar fijne concerttips, nieuwe cd’s en de gebruikelijke faits-divers die zo’n zondagavond gewoonlijk met zich meebrengt.