Damir Imamović: smartlappen uit de Balkan

De Bosniër speelt op zijn unieke, voor hem gebouwde tamburu; een snaarinstrument gebaseerd op een gitaar en een traditionele Bosnische saz.

Zaterdag 30 april in vpro vrije geluiden op radio & tv

Zaterdag 30 april 9.00 - 9.50 uur NPO 1
de Hongaarse band Söndörgő, werk van Robert Schumann door drie topsolisten: Isabelle Faust, Alexander Melnikov & Isabelle Faust & Jean-Guihen Queyras, de Ghanese King Ayisoba.

Zaterdag 30 april 21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Fijne nieuwe CD's en ouwe platen! Fusion van Marutyri, bluezz-liedjes van Natalia M. King, bop van Jan van Duikeren, soul van Doris Duke, world van Anoushka Shankar. En vrije impro in de live-opnamen van het basklarinet-festijn. 

Zaterdag 30 april 23.00 - 24.00 NPO Radio 4 
Er verscheen een ongelooflijk mooie nieuwe uitvoering van de Messe de Nostre Dame van Guillaume de Machaut op CD. Die moet je echt 's horen. Tom Klaassen ging een kijkje nemen bij de repetities voor de Stadsopera 'Onderweg' die zondag 1 mei te zien is tijdens de Culturele Zondag in Utrecht. En we hebben een live-opname van een stuk voor maar liefst acht (!) basklarinetten, gespeeld tijdens het basklarinet-festijn. 

zondag 1 mei in VPRO Vrije Geluiden op radio en tv

Zondag 1 mei 10.30 uur NPO1
Het Duo Belem, bestaande uit Didier Laloy en Kathy Adam vormen ze een atypisch duo met diatonische accordeon en cello. Hun muziekstukken zijn korte verhaaltjes waarin gekke elegante ritmes elkaar kruisen. 
Violiste Gwendolyn Masin is behalve soliste ook medeauteur van 'The Magic of the Violin', een speels leerboek voor violisten. Ze geeft concerten, geeft les en masterclasses in Europa en Noord-Amerika. Bij Vrije Geluiden speelt Gwendolyn met leerlingen muziek van haar nieuwe cd Origin.
De sevdah is een soort smartlap van de Balkan. Damir Imamović erfde zijn talent voor de sevdah van zijn grootvader, een legendarisch zanger op de Balkan. Zondag speelt Imamović solo op zijn unieke, voor hem gebouwde tamburu; een snaarinstrument gebaseerd op een gitaar en een traditionele Bosnische saz.

Zondag 1 mei 23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen belde met pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw over Erik Satie. Verder zoeken we typische 1 mei-muziek: muziek die de arbeid viert. En we blikken vooruit op het Weeshuis van de Nederlandse Muziek, volgende week zaterdag. 

Damir Imamović