10 en 11 oktober

Karima el Fillali, Kapok, Felicia van den End, Xavi Torres (NPO 1), Weeshuis van de Nederlandse Muziek II (radio 4) poëet Walid Ben Selim, John Engels 80, Jazz & de Walvis (radio 6)

Zaterdag 10 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
De Franse pianist Thomas Enhco (1988) is één van de jongste telgen van de fameuze muziekfamilie Casadesus. Zelf kroop Enhco vanaf zijn zesde achter het klavier en zijn derde album Feathers kwam begin dit jaar uit. De improvisaties van het Taksim trio op klarinet, saz en baglama verbinden de klassieke Ottomaanse muziektradities en volksmuziek uit het Midden-Oosten met westerse jazz en rock. A Strange Symphony LIVE: glasblazer Christophe Genard speelt als improviserende musicus samen met één van Nederlands beste musici, cellist Ernst Reijseger. De Brabantse Marco Martens groeide op in Maarheze, maar bracht de meeste tijd door in Eindhoven. Hij begon ooit als rapper, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot woordkunstenaar en verhalenverteller.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een nieuwe aflevering van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek vanuit het knusse Splendor in Amsterdam. Vergeten noten van eigen bodem, live op uw eigen radio. Veel muziek wordt geschreven, en dan maar één of twee keer uitgevoerd. Daarna verdwijnt het in een donker archief. Zonde toch? Daar moeten pareltjes tussen zitten. De musici van Splendor en Vrije Geluiden gaan de uitdaging aan. We duikelen vergeten, prachtige Nederlandse muziek uit de afgelopen 150 jaar op. We stoffen de boel af en vragen topmusici om het te spelen. Je zult zien: de muziek is méér dan de moeite waard om (her)ontdekt te worden. Geen zin om aan de radio te zitten? Kom ook!

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen heeft een studiosessie. De Marokkaanse poëet, vrijheidsdenker en musicus Walid Ben Selim komt vanaf negen uur langs met een aantal musici. Verder een eigen opname van het eindeloos gave project van Mechanical Duck (jazzmuzikanten uit Bruut! met Jasper Blom & een operazanger). Zij vervaardigden speciaal voor de Rotterdamse Operadagen een jazzversie van Franz Schubert’s Die schöne Müllerin’. Verder blikken we terug op de tachtigste verjaardag van drummer John Engels, die hij met vele muzikale gasten vierde in het Bimhuis te Amsterdam. Na middernacht staat Wilfried de Jong weer paraat met een stapel vers geselecteerde jazzplaten.

Zondag 11 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Karima el Fillali groeide op in het Westland, naar eigen zeggen tussen de tomaten en de bloemen. Van haar Marokkaanse vader en haar Nederlandse moeder kreeg ze zowel Arabische als klassieke muziek op haar bord. Kapok is een ongewoon trio. De band combineert elementen uit verschillende genres. Ook het instrumentarium is ongewoon: een basinstrument ontbreekt, de drumkit is zelf samengesteld en het melodie-instrument is de hoorn. Fluitiste Felicia van den End wordt geroemd voor haar bijzondere toon en klankkleur. Voor haar eerste album Sonoro heeft zij zich laten inspireren door muziek uit Latijns Amerika. Het Xavi Torres Trio is binnenkort te zien op Jazzfest Amsterdam dat op 31 oktober plaatsvindt in Studio K in Amsterdam. Het trio werd winnaar van de Keep an Eye International Jazz Award 2015. Tijdens VPRO Vrije Geluiden een voorproefje.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Over tot de orde van de dag in Vrije Geluiden op Radio 4. Voor zover je van orde kunt spreken natuurlijk. In ieder geval weer een 20e eeuwse kraker in uw eigen BuitenBocht. Wel zo overzichtelijk. Daarnaast een concert voor Ipad. Als dat maar goed gaat. En nog een hoogtepunt uit de Gaudeamus Muziekweek 2015 en een paar fijne concerttips. Verder natuurlijk nog allerlei verschillende varianten en stukgoed. Je vraagt je weleens af: 'Waar hebben wij het aan verdiend?'

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen is hoogstwaarschijnlijk in de Vrije geluidenstudio’s te Hilversum. Een paar weken terug vond in het Oostelijk Havengebied te Amsterdam het sympathieke festival 'Jazz & de walvis’ plaats. Intieme huiskamerconcerten die door eenieder met een beetje interesse bezocht konden worden. Wij namen twee duoconcerten op; Boy Edgarprijswinnares Tineke Postma speelde voor het eerst samen met gitarist Reinier Baas. En de markante bassist Tony Overwater speelde er samen met de Palestijnse Ud-speler Nizar Rohan. Verder nog speciale aandacht voor de deze week overleden vibrafonist Dave Pike, die ongekend funky opnamen maakte, waaronder ook met Nederlandse begeleiders. Na middernacht geeft Wilfried de Jong een slinger aan zijn koffergrammofoon.