17 en 18 oktober

Orgel Vreten, Dexter Allen & Mister Sipp, Sophiko Simsive, Dutch Classical Talent, Cheikh Lô, FAQ-festival

Zaterdag 17 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Karima el Fillali groeide op in het Westland, naar eigen zeggen tussen de tomaten en de bloemen. Van haar Marokkaanse vader en haar Nederlandse moeder kreeg ze zowel Arabische als klassieke muziek op haar bord. Kapok is een ongewoon trio. De band combineert elementen uit verschillende genres. Ook het instrumentarium is ongewoon: een basinstrument ontbreekt, de drumkit is zelf samengesteld en het melodie-instrument is de hoorn. Fluitiste Felicia van den End wordt geroemd voor haar bijzondere toon en klankkleur. Voor haar eerste album Sonoro heeft zij zich laten inspireren door muziek uit Latijns Amerika. Het Xavi Torres Trio is binnenkort te zien op Jazzfest Amsterdam dat op 31 oktober plaatsvindt in Studio K in Amsterdam.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zaterdag dan bijvoorbeeld weer een hele fijne dag in Vrije Geluiden op Radio 4. Met onder meer een nieuwe reeks Galerie Modern. Dit keer met de jonge slagwerker Niek Kleinjan. Die Niek houdt van bombast, en van subtiel lawaai. Dat zal me een mooie boel worden, om elf uur 's avonds. Goed, wat dat allemaal precies behelst, hoort u zaterdag. Daarnaast een paar fijne concerttips, een greep uit de berg nieuwe cd’s en diverse stuks stukgoed en dergelijke.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen met een eclectische mix van het één en ander. Half tien: Cheikh Lô speelde met Papa Wemba, mixte funk en Jamaicaanse reggae met Senegalese mabalax ritmes en Ghanese high-life muziek. Hij brak internationaal door met het door Youssou N’Dour geproduceerde album Ne La Thiass uit 1995. Op 23 juli speelde hij de North Sea Jazz Club in Amsterdam compleet plat en wij waren erbij. Rond half elf blikken we in de aanloop naar JazzFest 2015 terug op de editie van 2014, met onder meer Kaja Draksler BadBooshBand. Op 20 maart dit jaar vond in De Toonzaal in Den Bosch het FAQ-festival plaats, met het miraculeuze trio Tin Men and the Telephone naast geluidstovenaar Pierre Bastien.
Na middernacht Wilfried de Jong met een fraai uur. 

Zondag 18 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Sophiko Simsive (1991 - Tbilisi, Georgië) werd In 2003 ontdekt door dirigent Lev Markiz. Met zijn hulp werd ze in september 2007 als jongste student ooit toegelaten aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sophiko is een van die 4 kandidaten die dit jaar meedoen aan het Dutch Classical Talent-traject. Zondag speelt ze de tweede Pianosonate van Aleksandr Skrjabin, één van de meest uitdagende stukken geschreven voor piano. Mr. Sipp & Dexter Allen, twee blues gitaarvirtuozen uit Mississippi. Bij ons spelen ze ieder een nummer van hun nieuwe cd, getiteld the Mississippi Blues Child (mr. Sipp) en Trilogy of my Blues (Dexter Allen). Orgel Vreten neemt u In de muzikale roadtrip EN DE ANDER mee langs de geschiedenis van het Hamonmondorgel, dat dit jaar zijn tachtigjarig jubileum viert. Van de strakke staccato’s van het kerkorgel langs funky tonen , eindigend in een woeste orgel-battle: het handelsmerk van Orgel Vreten.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Zondagavond wordt een heel ander verhaal op Radio 4, want Vrije Geluiden krijgt bezoek. En wel van de eerste Dutch Classical Talent-deelnemer van dit jaar: de geweldige pianiste Sophiko Simsive. Ze komt langs voor een praatje en een muziekje, en trapt daarmee een paar weken vol optredens op radio en diverse podia af. Daarnaast natuurlijk weer een aangename kraker in Uw BuitenBocht, een royale en weloverwogen grabbel uit de nieuwe cd’s, en nog wat aanverwante varia.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Cheikh Lô speelde van de zomer in de North Sea Jazz Club in Amsterdam - wij hebben de bandjes en die legt Jochemsen na negenen op. Wanneer hoor je nu ooit nog muziek van Count Basie’s big band op de radio? Vanaf half elf wel, als jazzkornuit Bert Vuijsje bij Frank de tiende CD in de reeks ‚Jazz at the Concertgebouw’ van het Nederlands Jazz Archief ten doop houdt. Opnamen uit 1956. Die kun je ook nog eens winnen trouwens. Voorts een fijne concertopname van Arve Henriksen, Stian Westerhus, Teun Verbruggen en Jozef Dumoulin: Muzikale vergezichten tot in detail. Maandag begint met een uur bemoedigende jazz van Wilfried de Jong.