24 en 25 oktober

Near East Up North, Gabriel Rios, Cuarteto Quiroga, Fra Fra Sound

Zaterdag 24 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Sophiko Simsive (1991 - Tbilisi, Georgië) werd In 2003 ontdekt door dirigent Lev Markiz. Sophiko is een van die 4 kandidaten die dit jaar meedoen aan het Dutch Classical Talent-traject. Bij ons speelt ze de tweede Pianosonate van Aleksandr Skrjabin, één van de meest uitdagende stukken geschreven voor piano. Mr. Sipp & Dexter Allen, twee blues gitaarvirtuozen uit Mississippi. Ze spelen ieder een nummer van hun nieuwe cd, getiteld the Mississippi Blues Child (mr. Sipp) en Trilogy of my Blues (Dexter Allen). Orgel Vreten neemt u In de muzikale roadtrip EN DE ANDER mee langs de geschiedenis van het Hamonmondorgel, dat dit jaar zijn tachtigjarig jubileum viert. Van de strakke staccato’s van het kerkorgel langs funky tonen , eindigend in een woeste orgel-battle: het handelsmerk van Orgel Vreten.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Hopsa dan maar weer. Een nieuwe aflevering van Galerie Moderne met slagwerker Niek Kleinjan aanstaande zaterdag in Vrije Geluiden op Radio 4. Niek houdt van bombast, en dat zullen we weten ook. Dan ook nog een psalter uit de negende eeuw. Uit de negende eeuw, ja! Hoe dat klinkt hoort u zaterdag. En er zijn kaarten te winnen voor het PNEM Geluidskunstfestival. Daarnaast natuurlijk nog een ruimhartige greep uit de bundel nieuwe cd’s en nog diverse assorti en dergelijke.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Omdat Frank Jochemsen vandaag doldriest door een bos stapt, legt Jaap Boots vanavond de platen op. En wat voor platen! Livemuziek is er in de vorm van concertopnames van de Nederlandse band Fra Fra Sound, opgenomen op de eerste editie van het Voodoo Festival in Utrecht vorige maand. Verder ook livemuziek van het Bobby Watson Quartet en de Reverend Peyton’s Big Damn Band, waarbij gitarist Reverend Peyton (gitaar) een muzikaal triootje aangaat met niet alleen zijn vrouw Breezy Peyton op wasbord maar ook zijn broer Jayme Peyton op snare drums. En in de aanloop naar JazzFest 2015 blikken we terug op de editie van vorig jaar. Na middernacht is Wilfried de Jong wel gewoon op zijn honk.

Zondag 25 oktober

 10.30 - 11.20 uur NPO 1
Near East Up North is een project van componist Martin Fondse en saxofonist Mete Erker en het Asko|Schönberg. Een gloednieuwe suite vol improvisatie, jazz en traditionele Turkse melodieën. Singer-songwriter Gabriel Rios, afkomstig uit Puerto Rico, is met het uitbrengen van zijn vierde album This Marauder’s Midnight een akoestische en licht klassieke weg ingeslagen. Het album is opgenomen met bassist, producer en componist Ruben Samama en cellist Amber Docters van Leeuwen. Het Spaans strijkkwartet Cuarteto Quiroga is een huisensemble is van het Koninklijk Paleis in Madrid. Het kwartet bracht onlangs een cd uit met de strijkkwartetten opus 51 van Johannes Brahms.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
In Groningen wordt volgende week het Sounds of Music-festival gehouden. Eigenlijk een beetje het kleine zusje van November Music. Waarom dat zo is, hoort u zondag in Vrije Geluiden op Radio 4. Daarnaast een fijne moderne BuitenBocht die ook meteen een concerttip is. Twee vliegen in een klap. Sowieso trouwens aandacht voor allerlei fijne concerten en concertjes, alsmede weer een stap nieuwe cd’s die omdondert in uw radio. En nog ruimschoots aandacht voor allerlei aanverwante varia.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Vandaag is Frank Jochemsen aan het struinen door een kringloopwinkel naar keuze. Jaap Boots is dienstdoend gastheer. En wat voor gastheer! Naast geweldige platen in het kaliber ‘oud of nieuw maar steevast goed’ komen ook vandaag weer live-opnames van Fra Fra Sound, Reverend Peyton’s Big Damn Band en het Bobby Watson Quartet voorbij. Altsaxofonist Bobby Watson is bekend van Art Blakey’s Jazz Messengers en 29th Street Saxophone Quartet. En helemaal raak is ook de concertopname van singer-songwriter Gabriel Rios. Op het Grachtenfestival speelde hij met celliste Amber Docters van Leeuwen en bassist Ruben Samama. Een melancholisch en swingend trio, zónder drums nota bene. Na middernacht serveert Willfried de Jong de heetste plaatjes.