31 oktober & 1 november

Jambinai, Shai Maestro Trio, Eric Vloeimans Horns of Plenty, Live: JazzFest A'dam, Live: Jazz International R'dam

Zaterdag 31 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Near East Up North is een project van componist Martin Fondse en saxofonist Mete Erker en het Asko|Schönberg. Een gloednieuwe suite vol improvisatie, jazz en traditionele Turkse melodieën. Singer-songwriter Gabriel Rios, afkomstig uit Puerto Rico, is met het uitbrengen van zijn vierde album This Marauder’s Midnight een akoestische en licht klassieke weg ingeslagen. Het album is opgenomen met bassist, producer en componist Ruben Samama en cellist Amber Docters van Leeuwen. Het Spaans strijkkwartet Cuarteto Quiroga is een huisensemble is van het Koninklijk Paleis in Madrid. Het kwartet bracht onlangs een cd uit met de strijkkwartetten opus 51 van Johannes Brahms.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Aanstaande zaterdag werpen we ruim bemeten blikken in Horn of Plenty, het boek dat Eric Vloeimans maakte om zijn muziek door te geven aan anderen. Eens zien wat er zoal in en van te vinden valt. Daarnaast een terugblik op de Womex, het grooste wereldmuziekfestival ter, eeeh, wereld. En natuurlijk een nieuwe Galerie Moderne met Niek Kleinjan. Nummer drie alweer. Daarnaast nieuw werk van Adriaan Valk, allerhande nieuwe CD’s en een variëteit aan assorti.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen is helemaal live vanaf JazzFest Amsterdam, in Studio K aan het Timorplein te Amsterdam Oost. Met optredens van onder meer Xavi Torres Trio, Harmen Fraanje & Anton Goudsmit, Tineke Postma’s SoundEye, Maarten Ornstein & Mike Fentross, Attila Gyárfásp Group, Steel Sheep en het Martijn van Iterson Trio.
Na nul uur de jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 1 november

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Pianist Shai Maestro is een jong, veelbesproken talent. Hij kreeg bekendheid als vaste pianist van bassist Avishai Cohen. Hij richtte in 2010 het Shai Maestro Trio op met drummer Ziv Ravitz en bassist Jorge Roeder met als missie ‘om de grenzen tussen het leven en de muziek te doen vervagen’. Ook te gast is Jambinai, bestaande uit drie jonge Zuid-Koreanen die authentieke en moderne instrumenten gebruiken voor een sound die van minimal tot snoeiharde metal gaat. Tot slot; op de muziekschool in Veghel werd de muziek van Eric Vloeimans al jaren als lesmateriaal gebruikt. Pas toen leraar Marc van Kessel contact kreeg met Vloeimans ontstond het idee voor een officieel lesboek. De leerlingen met hun idool op het podium van het Bimhuis en spelen zijn muziek.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een wat grotere terugblik op de Womex is er op zondag in Vrije Geluiden op Radio 4. Onder leiding van onze eigen wereldmuziekspecialist Charlie Crooijmans, die een persoonlijke top 3 van de world-fuif samenstelde. Verder een Belg met een opmerkelijke levenswandel in de BuitenBocht, en een paar vooruitblikken. De eersteblik vooruit is op November Music, en de tweede op de nieuwe aflevering van het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Goed, daarover zondag meer. En natuurlijk nog wat aanverwante diversen, maar dat spreekt vanzelf.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen zit met de hele equip op het Festival Jazz International in LantarenVenster te Rotterdam. Met optredens van onder meer Sanem Kalfa & George Dumitriu, The Stereography Project van Marike van Dijk, Jonathan Scales Fourchestra, Phil’s Music Lab, Mark Turner Quartet en Teus Nobel Legacy.
Na middernacht de jazzplaten van Rotterdammer Wilfried de Jong.