Klassiek en improvisatie

Michael Gees, Lula Pena, Ragazze Quartet & Kapok, North Sea Jazz, Music Meeting en Ton Hartsuiker

zaterdag 23 juli in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

Zaterdag 23 juli 9.00 uur Televisie NPO1 
De optredens in VPRO Vrije Geluiden worden na uitzending ook op YouTube geplaatst. Het YouTube-kanaal van VPRO Vrije Geluiden heeft inmiddels meer dan 20 miljoen views getrokken. Vandaag een compilatie met de best bekeken video’s. Met onder anderen Karsu Donmez, Mayra Andrade en Kovacs. 

Zaterdag 23 juli 21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Live-opnamen van North Sea Jazz: Kneebody & Daedelus. En, ook live, van de Music Meeting: Lisbon Underground Music Ensemble en Savina Yannatou.

Zaterdag 23 juli 23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Dit weekend is Wonderfeel in ‘s Graveland. Ook in Vrije Geluiden aandacht voor dat festival. En verder aflevering 2 van de serie Galerie Moderne met Erik Voermans, die vanavond zijn liefde voor Pierre Boulez belijdt. Presentatie: Tom Klaassen.

zondag 24 juli in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

Zondag 24 juli 10.30 uur Televisie NPO1 
Klassieke muziek en improviseren lijken niet samen te gaan maar dat vindt pianist Michael Gees onzin. Op zijn cd ‘ImproviSatie’ improviseert Michael Gees in de stijl van Erik Satie en dat doet hij voortreffelijk. Gees begeleidt in VPRO Vrije Geluiden sopraan Anna Lucia Richter, die internationaal hoge ogen gooit.
Lula Pena vertolkt Portugese zang in zijn meest pure vorm, met haar zeer diepe en zachte stem. Lula Pena laat horen dat het Portugese lied veel meer kan zijn dan fado.
De onverwachte combinatie van het klassieke Ragazze Quartet en het eigenzinnige jazztrio Kapok levert een unieke versie op van ‘Sunrise of the Planetary Dream Collector’ van componist Terry Riley.
(een herhaling van 8 mei 2016)

Zondag 24 juli 23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Waar liggen de grenzen van de klassieke muziek: jazz, world, experimental, en meer. En verder: Amerikaanse muziek uit de platencollectie van wijlen Ton Hartsuiker. Presentatie: Tom Klaassen