gids: 5 en 6 november 2016

met o.a. componist/dirigent Iván Fischer, saxofonist Ben van Gelder

zaterdag 5 november bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi studeerde in 2012 met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij voelt zich even prettig bij het spelen van klassieke meesterwerken als van hedendaagse muziek.
Het fameuze Quatuor Danel stamt uit 1991 en heeft een reputatie hoog te houden als het om de muziek van Sjostakovitsj gaat. Ze namen ooit al zijn kwartetten op en werden hierom wereldwijd geroemd. Ook bij VPRO Vrije Geluiden spelen ze Sjostakovitsj.
In de jaren zeventig speelde drummer Eric Ineke regelmatig met saxofonist Dexter Gordon, een van de grote jazzhelden van weleer. Nu, 40 jaar later, eert Eric Ineke zijn leermeester met het album Dexternity dat hij opnam met zijn eigen JazzXpress.

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz: een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's en live-opnames. Vanavond: Fraaie live-opnamen van het kwintet van Ben van Gelder, de jonge saxofonist die zondagochtend ook te gast is in Vrije Geluiden op NPO1. 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen balanceert zorgvuldig op de grillige grenzen van de klassieke muziek. Dit weekend blikt Tom Klaassen vooruit op November Music, jaarlijks festival voor actuele muziek in Den Bosch. 

zondag 6 november in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Iván Fischer (1951) is, naast oprichter en dirigent van het Boedapest Festival Orkest, componist. Toen Melchior hem in 2015 opzocht in zijn geboortestad Boedapest sprak Fischer over zijn ‘collagesysteem’ waarin hij verschillende muziekstijlen met elkaar laat botsen. Volgens Fischer hoort in een eclectische wereld ook eclectische muziek. Om dit te illustreren neemt hij zijn dochter, zangeres Nora Fischer, mee.
Al ruim tien jaar wordt altsaxofonist Ben van Gelder (1988) gezien als dé belofte van de Nederlandse jazzmuziek. Inmiddels woont hij in New York en is hij te gast met zijn Ben van Gelder Quintet. Zijn nieuwste album Among Verticals komt voort uit een compositieopdracht van The Jazz Gallery, New Yorks belangrijkste podium voor eigentijdse muziek. Het album is een samensmelting van stijlen met als inspiratiebron een schilderij van de Tsjechische schilder František Kupka. Dit weekend zijn televisie-optreden èn een radio-opname van zijn concert in het Bimhuis.
Begin december is de Haagse Nieuwe Kerk podium voor de eerste editie van het festival Sacred Songs. De deelnemende koren en solisten uit Den Haag presenteren op dit festival religieus geïnspireerd repertoire uit alle windstreken. Festivalonderdeel Haagse Stemmen verenigt Haagse koren rond het thema Vrede en Licht.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Deze hele week in Den Bosch: November Music. Tom Klaassen tipt de mooiste concerten uit het festival.