gids: 12 en 13 november 2016

Oude Muziek is springlevend!

zaterdag 12 november bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Iván Fischer (1951) is, naast oprichter en dirigent van het Boedapest Festival Orkest, componist. Toen Melchior hem in 2015 opzocht in zijn geboortestad Boedapest sprak Fischer over zijn ‘collagesysteem’ waarin hij verschillende muziekstijlen met elkaar laat botsen. Volgens Fischer hoort in een eclectische wereld ook eclectische muziek. Om dit te illustreren neemt hij zijn dochter, zangeres Nora Fischer, mee.
Al ruim tien jaar wordt altsaxofonist Ben van Gelder (1988) gezien als dé belofte van de Nederlandse jazzmuziek. Inmiddels woont hij in New York en is hij te gast met zijn Ben van Gelder Quintet. Zijn nieuwste album Among Verticals komt voort uit een compositieopdracht van The Jazz Gallery, New Yorks belangrijkste podium voor eigentijdse muziek. Het album is een samensmelting van stijlen met als inspiratiebron een schilderij van de Tsjechische schilder František Kupka. Dit weekend zijn televisie-optreden èn een radio-opname van zijn concert in het Bimhuis.
Begin december is de Haagse Nieuwe Kerk podium voor de eerste editie van het festival Sacred Songs. De deelnemende koren en solisten uit Den Haag presenteren op dit festival religieus geïnspireerd repertoire uit alle windstreken. Festivalonderdeel Haagse Stemmen verenigt Haagse koren rond het thema Vrede en Licht.

21.00 - 24.00 NPO Soul&Jazz
Live vanaf Le Guess Who? in Utrecht, met dampende concertopnamen, onthullende interviews en fijne herinneringen aan de vorige edities.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Dit weekend staat ook de uitzending op Radio 4 in het teken van de
níeuwe oude muziek: uit het nu al roemruchte project Jacob 3.0 bijvoorbeeld is een flink deel te horen. En we gaan eens kijken
hoe je die ouwe muziek nou eigenlijk heurt te zingen.

zondag 13 november in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Ensemble Odyssee speelt frivole barok van de Engelse componist William Babell. Het ensemble is in 2009 opgericht en is een collectief van jonge barokmusici, die steeds op zoek zijn naar nieuwe manieren om de oude muziek uit te voeren.
De Russische toetseniste Olga Pashchenko behoort, dankzij haar fabelachtige techniek en gepassioneerde spel, tot de spannendste pianisten van deze tijd. In VPRO Vrije Geluiden leeft ze zich uit in de duivelse fandango van Antonio Soler, die ze op klavecimbel ten gehore brengt.
Jacob van Eyck is de beroemdste musicus die Utrecht ooit heeft voortgebracht. Zijn composities voor blokfluit zijn bewaard gebleven in de bundel Der Fluyten Lusthof. Hij stierf als gerenommeerd musicus, maar is nu in de vergetelheid geraakt. Het project JACOB 3.0 geeft een compleet nieuwe draai aan Van Eycks muzikale nalatenschap. Blokfluitist Erik Bosgraaf, dj Arjen de Vreede (DJ DNA) en laptopkunstenaar Jorrit Tamminga brengen een muziekproject dat de muziek van Van Eyck vertaalt naar deze tijd met behulp van zes draaitafels en een laptop.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Allerlei nieuws van het Monteverdi-front: festivals, jubeljaren en
nieuwe plaatjes. En nog een moppie Jacob 3.0.