gids: 19 en 20 november 2016

Het Noorse tango-duo Andreas en Julie Rokseth

zaterdag 19 november bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Ensemble Odyssee speelt frivole barok van de Engelse componist William Babell. Het ensemble is in 2009 opgericht en is een collectief van jonge barokmusici, die steeds op zoek zijn naar nieuwe manieren om de oude muziek uit te voeren.
De Russische toetseniste Olga Pashchenko behoort, dankzij haar fabelachtige techniek en gepassioneerde spel, tot de spannendste pianisten van deze tijd. In VPRO Vrije Geluiden leeft ze zich uit in de duivelse fandango van Antonio Soler, die ze op klavecimbel ten gehore brengt.
Jacob van Eyck is de beroemdste musicus die Utrecht ooit heeft voortgebracht. Zijn composities voor blokfluit zijn bewaard gebleven in de bundel Der Fluyten Lusthof. Hij stierf als gerenommeerd musicus, maar is nu in de vergetelheid geraakt. Het project JACOB 3.0 geeft een compleet nieuwe draai aan Van Eycks muzikale nalatenschap. Blokfluitist Erik Bosgraaf, dj Arjen de Vreede (DJ DNA) en laptopkunstenaar Jorrit Tamminga brengen een muziekproject dat de muziek van Van Eyck vertaalt naar deze tijd met behulp van zes draaitafels en een laptop.

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Live opnamen van November Music: Jeroen van Vliet, Yuri Honing, en Rabih Abou Khalil.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Live in de studio: het tango-duo zus en broer Julie en Andreas Rokseth uit Noorwegen, studerend aan de Codarts in Rotterdam. Een ongebruikelijke maar prachtige combinatie van bandoneon en harp.

zondag 20 november in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De Noorse broer en zus Andreas en Julie Rokseth studeren aan het Rotterdamse conservatorium Codarts. Ze spelen in de ongebruikelijke maar prachtige combinatie van bandoneon en harp. Op Codarts volgen ze de tango-opleiding, waar ze les krijgen van docent en artistiek leider Gustavo Beytelmann. Met zijn drieën zijn ze te gast.

De Tilburgse gitarist Michiel Stekelenburg speelt op zijn tweede album Layers jazzstukken met rockinvloeden, die vaak zowel lyrisch als ingetogen zijn. Hij laat zich inspireren door Pat Metheny en dat is te horen, zonder dat Stekelenburg in clichés vervalt. Hij is te gast met zijn jazz- en improvisatiekwintet.

Uit Ethiopië komt Zerfu Demissie. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de begena, een lier-achtig instrument dat al duizenden jaren bestaat. Demissie bouwt zijn instrument, dat wel twee meter kan worden, zelf. Op het label van Terrie Hessels - bekend van The Ex, waar Demissie ook mee samenwerkt - bracht hij het album Akotet uit.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
De start van een nieuwe serie Galerie Moderne, met niemand minder dan componist Yannis Kyriakides.