gids: 26 en 27 november 2016

met Buma Boy Edgar prijswinnaar Wilbert de Joode e.v.a.

zaterdag 26 november bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Noorse broer en zus Andreas en Julie Rokseth studeren aan het Rotterdamse conservatorium Codarts. Ze spelen in de ongebruikelijke maar prachtige combinatie van bandoneon en harp. De Tilburgse gitarist Michiel Stekelenburg speelt op zijn tweede album Layers jazzstukken met rockinvloeden, die vaak zowel lyrisch als ingetogen zijn. Hij is te gast met zijn jazz- en improvisatiekwintet. Uit Ethiopië komt Zerfu Demissie. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de begena, een lier-achtig instrument dat al duizenden jaren bestaat. Op het label van Terrie Hessels, bekend van The Ex, bracht Demissie het album Akotet uit.

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz: een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's en live-opnames. Ruime aandacht voor De Nacht Van De Jazz, die zaterdag 26 november in het hele land plaatsvindt

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen balanceert zorgvuldig op de grillige grenzen van de klassieke muziek. Deel 2 van de serie Galerie Moderne met componist Yannis Kyriakides.

zondag 27 november in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Violist Kees Hulsmann en pianist Marian Bolt namen een album op met muziek van de Oostenrijkse vioolgrootmeester en componist Fritz Kreisler die in 1962 in New York overleed. Kreisler componeerde veel stukken voor viool, waarvan sommige in de stijl van andere componisten. Veel van deze werken werden eerst toegeschreven aan eerdere componisten totdat Kreisler in 1935 bekend maakte dat hij ze gecomponeerd had. Het album South Atlantic Blues van Scott Fagan is een echte verloren schat. De plaat kwam uit in 1968 en werd ontvangen als een meesterwerk, maar door ongelukkige omstandigheden raakten Fagan en zijn album in de vergetelheid. Vorig jaar is het album heruitgebracht en door recensenten opnieuw de hemel in geprezen. Jazzcontrabassist Wilbert de Joode is specialist in improviseren. Op 7 december krijgt hij de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs 2016 uitgereikt tijdens een concertavond in het Bimhuis, waar hij dan optreedt met zijn ensemble.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het Ebonit Saxofoonkwartet, deelnemers aan Dutch Classical Talent, komt live spelen in de Radio 4-studio.