gids: 7 en 8 januari

Vrije Geluiden op bezoek in Kytopia: In de voormalige Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht is Kytopia gevestigd: een laboratorium voor muziekpioniers

zondag 8 januari in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Vrije Geluiden op bezoek in Kytopia deel I
In de voormalige Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht is Kytopia gevestigd: een laboratorium voor muziekpioniers, In de diverse studio’s, van de garderobe, via de voormalige kassa tot de oud-kleedkamers, wordt nieuwe muziek ontwikkeld, in zo ongeveer alle genres. Kytopia is een initiatief van Colin Benders, bekend als Kyteman, en zijn vader Erik Benders. Vrije Geluiden mocht op bezoek in Kytopia voor interviews en sessies met aansprekende Kytopians.
 
In de eerste uitzending maken we kennis met percussionist Frank Wienk (Binkbeats) in zijn studio, en is er een sessie met de aanstormende zangeres Joyce Deijnen die als Camilla Blue donkere pop met jazzinvloeden maakt. Pieter de Graaf speelt minimalistische pianomuziek. Colin Benders geeft een demonstratie op zijn modulaire synthesizer: een analoog, zelfgebouwd instrument vol lampjes en snoertjes.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Voor de Dagsluiting van vandaag kwam Tom de indrukwekkende nieuwe cd van ambient-pionier Brian Eno tegen. Je hoort 'm zondag.

zaterdag 7 januari in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling compilatie bonusmateriaal. Artiesten die optreden in het Bimhuis voor VPRO Vrije Geluiden hebben soms namelijk een extra nummer gespeeld. Bijvoorbeeld cellist Nicolas Altstaedt en pianist Frank van der Laar, die een Humoresque van Rostropovitsj speelden of wat te denken van de legendarisch bassist Marcus Miller en de Indiase sarodspeler Ranajit Sengupta, die een ongeplande improvisatie aangingen. En er is meer!
Kijk ook online

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Vanuit de gezellige studio in Hilversum presenteert Tom een paar toffe nieuwe CD's, een kennismaking met Kytopia in Utrecht èn een live opname van het Uri Caine Trio uit het Bimhuis.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Philip Glass schreef mooie muziek bij de herneming van The Crucible, een toneelstuk uit 1953 van Arthur Miller.