gids: 21 en 22 januari

Dit weekend op NPO 1 de eerste uitzending nieuwe stijl, gepresenteerd door Giovanca!

titels bij uitzending 22 januari 2017

Estafest 
Mete Erker - rieten, Oene van Geel - altviool/ percussie, Jeroen van Vliet - piano, Anton Goudsmit - gitaar

 1. Polderlucht/ improvisatie
  componist: Oene van Geel
 2. Taborn
  componist: Oene van Geel

Keiko Shichijo & Andrius Arutiunian
Keiko Shichijo - piano, Andrius Arutiunian - interview over Komitas

 1. uit: Six Dances - Yerangi
  componist: Komitas Vardapet
 2. uit: Six Dances - Shushiki
  componist: Komitas Vardapet

Flamenco Biënnale
Festivaldirecteur Ernestina van de Noort

 1. Leonor Leal - dans & Maya Fridman - cello
  uit: Suite voor Cello Solo - Intermezzo E Danza Finale
  componist: Gaspar Cassadó
 2. José Valencia - zang & Tino van der Sman - gitaar
  Soleá, cante jondo (trad.)
 3. José Valencia - zang & Tino van der Sman - gitaar
  Bulería

 

zondag 22 januari in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De allereerste aflevering met nieuwe presentator Giovanca, opgenomen in de Cloud Nine en de Club Nine in TivoliVredenburg in Utrecht. Giovanca ontvangt als gasten: Estafest is een ongebruikelijk maar supervet kwartet bestaande uit Mete Erker (rieten), Oene van Geel (altviool en cajon), Jeroen van Vliet (piano), en en onnavolgbare Anton Goudsmit (gitaar). Hun nieuwe CD is voorlopig uitsluitend te koop bij concerten, maar bij Vrije Geluiden geven ze alvast een paar van hun geheimen prijs.
Dan is er muziek van componist Komitas Vardapet. Hij schreef onder meer zes dansen voor de piano. Pianiste Keiko Shichijo voert zijn werk uit, en Andrius Arutiunian vertelt over Valdapet.
Ernestina van de Noort van de Flamenco Biënnale presenteert enkele hoogtepunten uit dat festival, dat nog tot het eind van de maand in diverse steden in Nederland te bezoeken is: Leonor Leal (dans/voetenpercussie), Maya Friedman (cello), en José Valencia ((zigeuner-)zang), Tino van der Sman (gitaar).

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen presenteert zijn ontdekkingstocht langs de grenzen van klassiek, jazz en ondefinieerbare maar mooie klanken. Moderne pianomuziek uit Iran, gespeeld door Layla Ramezan. Pareltjes! Tegen middernacht is er natuurlijk weer een dagsluitend stuk ambient.

zaterdag 21 januari in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling Vrije Geluiden op bezoek in Kytopia deel II
In de voormalige Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht is Kytopia gevestigd: een laboratorium voor muziekpioniers. Vrije Geluiden mocht op bezoek in Kytopia voor interviews en sessies met aansprekende Kytopians. In dit tweede deel is er een sessie van DJ DNA met o.a. de Marokkaanse rappers / zangers Walid Ben Selim en Widad Broco. Ook bezoeken we de zolder van Sonar Traffic met een imponerende verzameling oude synthesizers.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen balanceert op de grillige grenzen van de klassieke muziek en vindt op een nieuwe CD de allereerste opname ooit van een prachtig requiem uit de vroege 18e eeuw, van Sigismund Ritter von Neukomm. Totaal vergeten componist, van wie nu het Requiem à la memoire de Louis XVI is uitgebracht.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Het waanzinnige kwartet Estafest heeft een nieuwe CD, en wij hebben ook nog een paar toffe archiefopnamen! Maar een paar fijne nieuwe CD’s hoor je natuurlijk ook.