gids: 4 en 5 maart

Belgische band Het Zesde Metaal, Lets Radio kamerkoor, Kaapverdische accordeonist Bitori

zaterdag 4 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 26 februari 2017
We stellen u voor aan Charis Laurijsen, Masterstudent Turkse muziek aan Codarts Conservatorium Amsterdam. Ieder jaar kiezen jazzprogrammeurs twee veelbelovende jazzmusici uit voor de Young VIPs Tournee om op diverse podia ervaring op te doen. In 2017 zijn dat altsaxofonist Genzo Okabe uit Japan en pianist Xavi Torres uit Spanje. Volgens de leden van het Olivier Greif Ensemble is de muziek van de Franse componist Olivier Greif compromisloos. De duistere componist overleed in 2000 in Parijs en werd slechts 50 jaar oud.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Nieuwe CD's, maar ook fijne live-opnamen van Het Zesde Metaal, in Vrije Geluiden Live.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Made in Europe: Verbeelding. Alternatieve soundtrack bij het vierde thema uit de documentairereeks (zondagavond op televisie).

zondag 5 maart op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De accordeonist Bitori mag dan wel achter in de zeventig zijn, zijn internationale carrière komt nu pas echt los. In de jaren vijftig was hij een gevierd muzikant in Kaapverdië en vernieuwde hij de lokale muziek met zijn wilde funaná. 
Het Lets Radiokoor, onder leiding van o.a. chef-dirigent Kaspars Putnins, is uitgegroeid uit tot een van de beste en belangrijkste koren ter wereld. Het koor zingt elk repertoire, en bij VPRO Vrije Geluiden werk van Peteris Vasks en van Arvo Pärt.
De Belgische popgroep Het Zesde Metaal verkoopt in eigen land alle zalen uit. Met hun vierde album Calais wil de groep onder leiding van Wannes Capelle nu ook doorbreken bij de Noorderburen. In plat West-Vlaams dialect zingt Capelle over misstanden in de samenleving, en over de liefde.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een impressie van wat er woensdagavond op de eerste editie van Vrije Geluiden Live te horen was met het koor Voxtra en de pianisten Igor Roma en Enrico Pace.

 

zondag 5 maart op televisie: