gids: 11 en 12 maart

Voxtra, LABtrio, Enrico Pace & Igor Roma

zaterdag11 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 5 maart 2017
De accordeonist Bitori mag dan wel achter in de zeventig zijn, zijn internationale carrière komt nu pas echt los. In de jaren vijftig was hij een gevierd muzikant in Kaapverdië en vernieuwde hij de lokale muziek met zijn wilde funaná. 
Het Lets Radiokoor, onder leiding van o.a. chef-dirigent Kaspars Putnins, is uitgegroeid uit tot een van de beste en belangrijkste koren ter wereld. Het koor zingt elk repertoire, en bij VPRO Vrije Geluiden werk van Peteris Vasks en van Arvo Pärt.
De Belgische popgroep Het Zesde Metaal verkoopt in eigen land alle zalen uit. Met hun vierde album Calais wil de groep onder leiding van Wannes Capelle nu ook doorbreken bij de Noorderburen. In plat West-Vlaams dialect zingt Capelle over misstanden in de samenleving, en over de liefde.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Nieuwe CD's, maar ook toffe live-opnamen van LABtrio, in Vrije Geluiden Live èn van het C4 Trio uit Venezuela.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Made in Europe: De Duistere Kant. Alternatieve soundtrack bij het vierde thema uit de documentairereeks (zondagavond op televisie).

zondag 12 maart op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Uit België komt het innovatie jazzensemble LABtrio. LAB verwijst naar de voornamen van de muzikanten, maar staat ook voor hoe ze nadenken over muziek. LABtrio speelt met jazz, en op het nieuwe album Nature City presenteren ze innovatieve stukken: nieuw werk, maar ook bewerkingen van Bach.
Enrico Pace en Igor Roma zijn Italiaanse meesterpianisten die ook vaak in duo optreden. Deze keer vertolken ze delen uit De Planeten van de Britse componist Gustav Holst. De Planeten zijn vooral bekend in uitvoeringen door orkest, maar Holst schreef eerst een versie voor twee piano’s als studie voor de latere orkestversie.
Voxtra is een multicultureel zangkoor. Zangers uit verschillende delen van de wereld, zoals België, Finland, Sardinië en Madagaskar, namen samen een plaat op waarop de verschillende zangtradities samen komen. Het resultaat is wonderlijk want de verschillende tradities hebben toch meer gemeen dan gedacht.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Een opname van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek in Splendor Amsterdam, op 4 februari jongstleden. Naast twee nieuwe versies van Willem Breukers 'Reisefieber' horen we een deel uit de Cinq pièces voor viool, cello en harp van Jan Ingenhoven, en de Sonate nr 3 voor viool en piano van Daniël Ruyneman. Met Heleen Hulst (viool), Mick Stirling (cello), Astrid Haring (harp) en Gerard Bouwhuis (piano).