gids: 15 en 16 april

De Bosnische accordeonist Mario Batkovic, fluitist Ronald Snijders over Surinaamse muziek

zaterdag 15 april op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 5 februari 2017
Giovanca presenteert Vrije Geluiden vanuit TivoliVredenburg, met de Namibische roots van zangeres Shishani, met Club Classique die werk speelt van Johannes Brahms, en met zangeres Michelle David & The Gospel Sessions, een zoektocht naar de oorsprong van de gospelmuziek.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen heeft als gast Leendert van der Valk, auteur van het boek Voudou, van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden.   

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaasen verkent de grimmige grenzen van de klassieke muziek, met welkome stappen en stapjes daarbuiten. Violiste Diamanda La Berge Dramm maakte een dubbelclip van de Sonate opus 8 voor viool en piano van de vroeg-twintigste eeuwse componist Anton Webern. In Vrije Geluiden op Radio 4 vertelt ze over haar favoriete eigentijdse muziek.

zondag 16 april op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De Surinaamse fluitist Ronald Snijders speelt muziek van zijn laatste cd The Nelson & Djosa Sessions. Eén stuk speelt hij met zijn reguliere band, voor een ander stuk neemt hij vier extra percussionisten mee. Snijders vertelt daarnaast over muziek in Suriname: hoe hij de muziekcultuur in Suriname ervoer en nog altijd gebruikt in zijn muziek van nu. 
De ster van Mario Batkovic is rijzende. De Bosnische accordeonist weet met zijn instrument het schier onmogelijke te realiseren: het klinkt modern èn slaat tegelijkertijd aan bij een jonger publiek. Eind maart kwam zijn album Mario Batkovic uit - en het kreeg direct een juichende aanbeveling van muziektijdschrift Rolling Stone. Batkovic kan zijn accordeon laten donderen als het grootste orgel ter wereld, of zo intiem spelen dat het lijkt of hij jou als luisteraar persoonlijk wil verleiden. Accordeonmuziek op de grenzen van pop, minimal music, filmmuziek en hedendaagse muziek. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen gaat op ontdekkingsreis langs de grenzen van klassieke muziek. Ensemble Insomnio viert haar 20ste bestaan met een grote fuif in Utrecht. Op Radio 4 blikken we vooruit.