gids: 22 en 23 april

Les Filles de Illighadad met Touaregmuziek, zanger en songschrijver Stef Kamil Carlens en gitarist Jerôme Hol

zaterdag 22 april op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 16 april 2017
De Surinaamse fluitist Ronald Snijders speelt stukken van zijn cd 'The Nelson & Djosa Sessions'. Snijders vertelt ook hoe hij de muziekcultuur in Suriname ervoer en nog altijd in zijn muziek gebruikt. De ster van de Bosnische accordeonist Mario Batkovic is rijzende. Batkovic kan zijn accordeon laten donderen als het grootste orgel ter wereld en zo intiem spelen dat het lijkt of hij jou als luisteraar persoonlijk wil verleiden. Accordeonmuziek op de grenzen van pop, minimal music, filmmuziek en hedendaagse muziek.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Opnamen van Transition, het jazzfestival in TivoliVredenburg dat eerder deze maand zijn tweede editie beleefde.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Violiste Diamanda La Berge Dramm vertelt over haar favoriete eigentijdse muziek. Presentatie: Tom Klaassen.

zondag 23 april op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Fatou Seidi Ghali en Alamnou Akrouni komen uit het dorpje Illighadad in Niger en vormen samen Les Filles de Illighadad. Ze bespelen beiden de 'tende', een waterdrum, en zingen. Ze treden op met vier muzikanten: Fatou Seidi Ghali (gitaar en tende), Alamnou Akrouni (tende, kalebas), Mariama Salah Assouan (dans, tende) en Ahmoudou Madassane (gitaar). Ze maken lokale Toeareg-muziek, bedoeld om in trance te raken. * Beeldend kunstenaar, zanger en songschrijver Stef Kamil Carlens is vooral bekend als frontman van de Belgische groep Zita Swoon, en daarnaast speelde hij een tijdje mee met dEUS. Zijn album Stuck in the Status Quo staat vol pop, met invloeden van rock en americana. * Jerôme Hol heeft zich de laatste jaren in sneltreinvaart ontwikkeld tot één van de meest eigenzinnige gitaristen van zijn generatie. Na zijn studie aan het Rotterdams conservatorium vertrok hij in 2005 naar New York om te studeren met gitaarhelden als Wayne Krantz en Hiram Bullock. Sindsdien ontwikkelde hij zijn eigen geluid door heavy metal te combineren met de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van de jazz. Daarnaast is hij ook een veelzijdig componist.  

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Presentator Tom Klaassen heeft Duo Moksha op bezoek: Esther Kuiper (mezzosopraan) en Florent Mourier (piano). Esther en Florent zijn deelnemers aan Dutch Classical Talent 2017.

zondag 23 april op TV