gids: 29 en 30 april

Viva Cabo Verde: Muziek uit Kaapverdië

zaterdag 22 april op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 23 april 2017
Fatou Seidi Ghali en Alamnou Akrouni komen uit het dorpje Illighadad in Niger en vormen samen Les Filles de Illighadad. Ze bespelen beiden de 'tende', een waterdrum, en zingen en maken lokale Toeareg-muziek, bedoeld om in trance te raken. Het nieuwe album van beeldend kunstenaar, zanger en songschrijver Stef Kamil Carlens staat vol pop, met invloeden van rock en americana. Jerôme Hol heeft een geheel eigen geluid door heavy metal te combineren met de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van de jazz. Daarnaast is hij ook een veelzijdig componist.  

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen presenteert weer een stapeltje nieuwe releases en heeft ook nog mooie live-opnamen klaar.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Het wekelijkse uurtje van Tom Klaassen op de Radio 4 is een zoektocht naar de grenzen van klassieke muziek. 

zondag 23 april op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Vrije Geluiden-special: Viva Cabo Verde!
Deze uitzending van Vrije Geluiden staat helemaal in het teken van Kaapverdië, of Cabo Verde zoals de Kaapverdianen hun mooie land zelf noemen. Muziek van het Afrikaanse eiland was al eerder te zien en te horen bij Vrije Geluiden.

Platenverzamelaar, acteur en muzikant Adison Reis vertelt in deze uitzending over het Kaapverdische muzikale erfgoed. Aan de hand van de verschillende muziekstijlen wordt een avontuurlijke reis gemaakt door de Kaapverdische muziek. Hij speelt zelf met zijn Adison Reis Trio. Een voorbeeld van de morna wordt gezongen door Jacqueline Fortes. De morna wordt vaak gezien als hét voorbeeld van de Kaapverdiaanse nationale muziek. Ook Dina Medina een voorbeeld van de morna, begeleid door Paulo Bouwman op gitaar. Zanger Americo Brito vertegenwoordigt de Coladeira, waarin verschillende ritmes elkaar afwisselen. Opzwepende ritmes worden gespeeld door Sima nos e so nos met een voorbeeld van de batuco, trance-opwekkende muziek in vraag- en antwoordstijl. Rotterdam kent een grote Kaapverdische gemeenschap, en daaronder bevinden zich tal van zeer getalenteerde musici, zoals zangeres Melissa Fortes. Zij zingt een voorbeeld van funaná, de snelle dansmuziek uit de Cabo Verde. De muzikanten worden begeleid door een gelegenheidsband, geformeerd door Paulo Bouwman.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Presentator Tom Klaassen gaat op ontdekkingsreis langs de grillige grenzen van de klassieke muziek.