gids: 8 & 9 oktober 2016

Holland India Festival: aandacht voor Indiaas klassieke dans

zaterdag 8 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Iranaans-Amerikaanse klavecimbelspeler Mahan Esfahani speelt Bach's Goldbergvariaties. Tini Thomsen, grootmeester op de baritonsaxofoon, is te gast met haar. Meesterviolist Vadim Repin, volgens Yehudi Menuhin, ‘de meest volmaakte violist, speelt een puike Stravinsky en een stuk van Manuel M. Ponce.
Kijk hier online

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz: een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's. En een spetterende live-opname van het Kaja Draksler Octet uit het Bimhuis

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek en doet een Ode aan de Hongaarse componist György Kurtág

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1 
De Amsterdamse drummer Philippe Lemm is de eerste Nederlandse slagwerker die zijn mastertitel aan de Manhattan School of Music. Hij is te gast met pianist Angelo Di Loreto en contrabassist Jeff Koch.
Tom Neven is een singer-songwriter van Nederlandse bodem die luisterliedjes van de bovenste plank maakt. Zijn doel: een album maken met mooie en eerlijke luisterliedjes.
Tablaspeler Heiko Dijker en violist Lenneke van Staalen hebben zich gespecialiseerd in Indiase muziek. Zondag begeleiden zij in het kader van het Holland India festival Renjit en Vijna, twee jonge experts van de Bharatanatyam, één van de Indiase klassieke dans stijlen. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen balanceert op de grillige grenzen van de klassieke muziek. Hij start met een nieuwe prachtserie: de beste ambient-albums uit de geschiedenis