gids: 15 & 16 oktober 2016

Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix: gitarist Reinier Baas' jazz-opera

zaterdag 15 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Amsterdamse drummer Philippe Lemm is te gast met pianist Angelo Di Loreto en contrabassist Jeff Koch.
Tom Neven is een singer-songwriter van Nederlandse bodem die luisterliedjes van de bovenste plank maakt. Tablaspeler Heiko Dijker en violist Lenneke van Staalen begeleiden Renjit en Vijna, twee jonge experts van de Bharatanatyam, één van de Indiase klassieke dans stijlen. 

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz: een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's en puike live opnamen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Wat hebben Sjostakovitch en maniakale voetballiefde met elkaar te maken?

zondag 16 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1 
Edsart Udo de Haes is een opvallende Nederlandse flamencogitarist. Hij presenteert in het Concertgebouw in Amsterdam zijn nieuwe album Mil Familias.
Celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar brachten Dämmerung uit. In VPRO Vrije Geluiden spelen ze werk van Von Dohnanyi, een Hongaarse componist die volgens het duo te weinig wordt uitgevoerd. Daarnaast een vooruitblik op de Cello Biënnale die van 20 tot en met 29 oktober 2016 in Amsterdam plaatsvindt.
De Nederlandse gitarist Reinier Baas kreeg in 2015 een prestigieuze compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival en schreef een heuse jazzopera met de naam Princess Discombobulatrix. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
In de rubriek De Buitenbocht: het wilde westen van Aaron Copland