gids: 22 & 23 oktober 2016

Vooruitblik November Music: componist Ig Henneman, Amsterdams Andalusisch Orkest

zaterdag 22 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Edsart Udo de Haes is een opvallende Nederlandse flamencogitarist. Celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar spelen ze werk van Von Dohnanyi, een Hongaarse componist die volgens het duo te weinig wordt uitgevoerd. De Nederlandse gitarist Reinier Baas kreeg in 2015 een prestigieuze compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival en schreef een heuse jazzopera met de naam Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix. 

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz: een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's en puike live opnamen, onder meer van BartolomeyBittmann, gisterenavond in het Bimhuis, in het kader van de Cello Biënnale.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen presenteert dit weekend twee keer een uur faaie voorbeelden van cello-muziek - naar aanleiding van de start van de Cello Biënnale.

zondag 23 oktober in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Al 25 jaar speelt The Rosenberg Trio gypsy jazz die er niet om liegt. Samen met twee familieleden uit de jongere generatie hebben ze de cd 'La Familia' opgenomen. De twee solisten (oud en jong) ontlopen elkaar niet en “battelen” met hoorbaar plezier.
Na een carrière van zo’n vijftig jaar is ze nu voor het eerst te gast bij VPRO Vrije Geluiden; componiste, bandleider en violiste Ig Henneman (1945). Henneman componeert dwarse, eigenzinnige, genreoverschrijdende klankwerelden met veel ruimte voor improvisatie. Ze voltooide onlangs haar werk Solo Songs for Instruments, dat tijdens November Music voor het eerst te horen zal zijn. Klarinetist Anna voor de Wind speelt muziek van Ig Henneman. Het Amsterdams Andalusisch Orkest zet zich in voor het behoud van het muzikale erfgoed van Al-Andalus, het Arabisch imperium dat zich van de 8e tot de 15e eeuw uitstrekte over het hele Iberisch schiereiland en noordelijk Afrika. Tussen 14 oktober en 13 november organiseert het orkest in samenwerking met Theater De Meervaart de eerste editie van het Ud Festival op verschillende belangrijke podia in Nederland.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het hele weekend: cello-weekend! Zaterdag en zondag presenteert Tom Klaassen een keur aan fraaie en bijzondere stukken waarin de cello de hoofdrol speelt. Natuurlijk naar aanleiding van de Cello Biënnale.