gids: 29 & 30 oktober 2016

met o.a. contrabassist James Oesi

zaterdag 29 oktober bij VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Al 25 jaar speelt The Rosenberg Trio gypsy jazz die er niet om liegt. Samen met twee familieleden uit de jongere generatie hebben ze de cd 'La Familia' opgenomen. Componiste, bandleider en violiste Ig Henneman (1945) componeert dwarse, eigenzinnige, genreoverschrijdende klankwerelden met veel ruimte voor improvisatie. Klarinettist Anna voor de Wind speelt muziek van Ig Henneman. Het Amsterdams Andalusisch Orkest zet zich in voor het behoud van het muzikale erfgoed van Al-Andalus, het Arabisch imperium dat zich van de 8e tot de 15e eeuw uitstrekte over het hele Iberisch schiereiland en noordelijk Afrika..

21.00 - 23.00 NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert Vrije Geluiden op Soul&Jazz: een zorgvuldige selectie uit het stapeltje nieuwe cd's en live-opnames van October Meeting 2016 in het Bimhuis: een staalkaart van jong improvisatietalent.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen balanceert zorgvuldig op de grillige grenzen van de klassieke muziek. Vanavond: de wonderlijke Gershwin-arrangementen voor piano van Michael Finnisy gespeeld door de Vlaming Dick Herten.

zondag 30 oktober in VPRO Vrije Geluiden op radio en televisie

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1 
De Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi studeerde in 2012 met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij voelt zich even prettig bij het spelen van klassieke meesterwerken als van hedendaagse muziek.
Het fameuze Quatuor Danel stamt uit 1991 en heeft een reputatie hoog te houden als het om de muziek van Sjostakovitsj gaat. Ze namen ooit al zijn kwartetten op en werden hierom wereldwijd geroemd. Ook bij VPRO Vrije Geluiden spelen ze Sjostakovitsj.
In de jaren zeventig speelde drummer Eric Ineke regelmatig met saxofonist Dexter Gordon, een van de grote jazzhelden van weleer. Nu, 40 jaar later, eert Eric Ineke zijn leermeester met het album Dexternity dat hij opnam met zijn eigen JazzXpress.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de immer meanderende scheidslijnen van de klassieke muziek. In de Tolhuistuin te Amsterdam start een kwartettenserie. Spitsafbijters: het Egidius Kwartet.