gids: 12 en 13 augustus

grasduinen door muzieklaboratorium Kytopia

zaterdag 12 augustus op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert Vrije Geluiden vanuit TivoliVredenburg, met de Namibische roots van zangeres Shishani, met Club Classique die werk speelt van Johannes Brahms, en met zangeres Michelle David & The Gospel Sessions, een zoektocht naar de oorsprong van de gospelmuziek.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Concerten van Rajab Suleiman & Kithara (Afrika Festival), Sputnik 3 en het Vuma Levin Quintet (JazzFest Amsterdam) en Der Anarchistische Abend Unterhaltung (Vrije Geluiden Live).

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Muziek van twee hedendaagse Portugese componisten: João Andrade Nunes (tevens saxofonist) en Sérgio Azevedo. Opgenomen tijdens een concert in Lissabon.

zondag 13 augustus op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
In de voormalige Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht is Kytopia gevestigd: een laboratorium voor muziekpioniers, In de diverse studio’s, van de garderobe, via de voormalige kassa tot de oud-kleedkamers, wordt nieuwe muziek ontwikkeld, in zo ongeveer alle genres. Kytopia is een initiatief van Colin Benders, bekend als Kyteman, en zijn vader Erik Benders. Vrije Geluiden mocht op bezoek in Kytopia voor interviews en sessies met aansprekende Kytopians.

In de eerste uitzending maken we kennis met percussionist Frank Wienk (Binkbeats) in zijn studio, en is er een sessie met de aanstormende zangeres Joyce Deijnen die als Camilla Blue donkere pop met jazzinvloeden maakt. Colin Benders geeft een demonstratie op zijn modulaire synthesizer: een analoog, zelfgebouwd instrument vol lampjes en snoertjes.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Een van de hoogtepunten uit de serie Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek: Proeven van Stijlkunst (1916) van Jakob van Domselaer; misschien wel de allereerste Nederlandse minimal music!