gids: 10 en 11 juni

Viva Cabo Verde

zaterdag 10 juni op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Het Floris Kappeyne Trio
heeft een eigen, authentiek geluid waarin ook sabar-ritmes doorklinken. Het Utrechtse Rosa Ensemble voert het live-hoorspel met muziek De Deense Detective uit. Saxofoniste Marike van Dijk's The Stereography Project. ‘Chamber jazz' met de eigenzinnige stemkunstenaar Jeff Taylor

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Live-opnamen van Vrije Geluiden @Kytopia in Utrecht, tijdens de Culturele Zondag op maandag. Met o.a. My Blue Van en het kwintet van Kika Sprangers.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen licht een tipje van de sluier op van Het Weeshuis van het Holland Festival, waar afgelopen donderdag onder andere muziek van Misha Mengelberg werd gespeeld.

zondag 11 juni op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Een avontuurlijke reis door de Kaapverdische muziek aan de hand van de verschillende muziekstijlen. Platenverzamelaar, acteur en muzikant Adison Reis vertelt over het Kaapverdische muzikale erfgoed en speelt met zijn Adison Reis Trio. De 'morna' wordt vaak gezien als hét voorbeeld van de Kaapverdiaanse nationale muziek. Jacqueline Fortes en Dina Medina zingen morna-liederen, zanger Americo Brito vertegenwoordigt de 'Coladeira', waarin verschillende ritmes elkaar afwisselen. Sima nos e so nos speelt opzwepende ritmes van de 'batuco', trance-opwekkende muziek in vraag- en antwoordstijl. Rotterdam kent een grote Kaapverdische gemeenschap, en daaronder bevinden zich tal van zeer getalenteerde musici, zoals zangeres Melissa Fortes. Zij zingt een voorbeeld van 'funaná', de snelle dansmuziek uit de Cabo Verde. Alle muzikanten worden begeleid door een gelegenheidsband, geformeerd door Paulo Bouwman.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Pianist Pieter de Graaf verraste het publiek tijdens Vrije Geluiden @ Kytopia met enkele fraaie improvisaties.