gids: 4 en 5 november

elektronica-pionier Suzanne Ciani en pianist-componist Bill Laurance

zaterdag 4 november op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
The Secret Diary of Nora Plain heet het nieuwe stuk van Morris Kliphuis op teksten van Lucky Fonz III en met zangeres Nora Fischer, het Ragazze Quartet en slagwerker Remco Menting. Het zingende boegbeeld van de Iraakse klassieke muziek, zo is Farida Mohammed Ali wel genoemd. Ze excelleert in de maqam al Iraqi, een muziekstijl die stamt uit de periode rond het jaar 1000, met Bagdad als het centrum van de Arabische wereld. Met Mohammad Gomar Al Bawi (djose), Jamil Al Asadi (qanun) en Latif Al Obaidi (riqq en darabukka). Pianist Camiel Boomsma wordt gezien als een gevoelig musicus die met zijn spel een grote diepte weet te bereiken. Hij speelt een deel uit de 21e Sonate, D. 960, van Franz Schubert, een van zijn laatste grote composities voor de piano, geschreven in de laatste maanden van zijn leven.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Opnamen van Le Guess Who? 2016 en eerder! Want... volgend weekend barst in Utrecht dit veelzijdigste aller festivals weer los. En: Vrije Geluiden is er bij. Dus we blikken nu vooruit.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Een paar fijne tips voor de concerten tijdens November Music, dat dit jaar zijn 25e editie beleeft, en... kaarten winnen voor The Secret Diary of Nora Plain.

zondag 5 november op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De inmiddels legendarische Italiaans-Amerikaanse ambient-artiest Suzanne Ciani, geboren in 1946, had al op jonge leeftijd succes met haar elektronische muziek. Artistiek, maar ook zakelijk: ze richtte haar eigen bedrijf op, Ciani/Musica, waarmee ze met behulp van een zogeheten Buchla-synthesizer muziekjes ontwierp voor televisie-commercials. Verder maakte ze ook muziek voor films, en tal van platen en CD’s met elektronische muziek. Dit jaar kreeg ze de Moog Music Innovation Award toegekend, en daarmee was ze de eerste vrouw die die prestigieuze prijs gewonnen heeft. Volgens de jury heeft zij met haar gebruik van synthesizers totaal nieuwe klanken ontworpen en daarmee onze oren geopend voor elektronische muziek als een volwaardige kunstvorm. Componist en pianist Bill Laurance is mede-oprichter van de wereldberoemde band Snarky Puppy en verzamelaar van steeds meer toetsenborden. Laurance is klassiek getraind, voelt zich aangetrokken tot de soul, of ‘soulfulness’, maar is eigenlijk geïnteresseerd in alle muziek. Binnenkort staat Laurance voor het eerst in het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij een solo-optreden gaat verzorgen.In Vrije Geluiden gaat hij laten horen hoe klassiek en jazz elkaar kunnen ontmoeten.
 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Ook vanavond kun je kaarten winnen voor The Secret Diary of Nora Plain door Nora Fischer, het Ragazze Quartet en Remco Menting, een bijzondere voorstelling van Morris Kliphuis en Lucky Fonz III.