gids: 11 en 12 november

jazzzangeres ALA.NI, marimbavirtuoos Tatiana Koleva, Europees-Afrikaanse kruisbestuiving Tamala

zaterdag 11 november op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De inmiddels legendarische Italiaans-Amerikaanse ambient-artiest Suzanne Ciani, geboren in 1946, had al op jonge leeftijd succes met haar elektronische muziek. Artistiek, maar ook zakelijk: ze richtte haar eigen bedrijf op, Ciani/Musica, waarmee ze met behulp van een zogeheten Buchla-synthesizer muziekjes ontwierp voor televisie-commercials. Verder maakte ze ook muziek voor films, en tal van platen en CD’s met elektronische muziek. Dit jaar kreeg ze de Moog Music Innovation Award toegekend, en daarmee was ze de eerste vrouw die die prestigieuze prijs gewonnen heeft. Volgens de jury heeft zij met haar gebruik van synthesizers totaal nieuwe klanken ontworpen en daarmee onze oren geopend voor elektronische muziek als een volwaardige kunstvorm. Componist en pianist Bill Laurance is mede-oprichter was van de wereldberoemde band Snarky Puppy en verzamelaar van steeds meer toetsenborden. Laurance is klassiek getraind maar, het is de ‘soulfulness’ waardoor hij wordt aangetrokken, niet alleen in de soul, maar in alle muziek. Binnenkort staat Laurance voor het eerst in het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij een solo-optreden gaat verzorgen.In Vrije Geluiden, gaat hij laten horen hoe klassiek en jazz elkaar kunnen ontmoeten.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz Opnamen van de Womex, eind oktober j.l. in Polen, met onder meer het Duo Vasilis Kostas (Griekenland) & Layth Sidiq (Irak), die elkaar vonden tijdens hun opleiding op Berklee in het Amerikaanse Boston.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen praat met componist en muzikant Theo Loevendie. Hij is in september 87 jaar geworden, maar zit nog elke dag aan de piano te componeren. Althans: als hij niet bezig is met lesgeven of spelen. Deel 1 van een tweeluik; deel 2 zondagavond.  

zondag 12 november op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Op zondag 12 november presenteert Giovanca in Vrije Geluiden op NPO1 de Europees-Afrikaanse kruisbestuiving door het trio Tamala, zangeres ALA.NI en slagwerker Tatiana Koleva. Mola Sylla (zang, kleine percussie), Bao Sissoko (kora) en Wouter Vandenabeele (viool) vonden elkaar in het trio Tamala - ‘reizigers’. De drie musici balanceren tussen vernieuwing en traditie, tussen kracht en verfijning, tussen droom en realiteit. De chemie tussen de drie beperkt zich niet tot hun spel, maar herken je ook in gedeeld idealisme: ze steunen een schooltje in Senegal. Zangeres ALA.NI heeft een volstrekt eigen sound en is daarmee trouw aan zichzelf. ‘Ik zocht niet naar een bepaalde stijl of trend’, zegt ze zelf, ‘I was just trying to be me.’ Kleine, fijne muziek, maar ingebed in een groot charisma, met ruimte voor improvisatie en zelfs voor liedjes die spontaan ter plekke, met woorden die het publiek roept, ontstaan. In haar muziek hoor je de jaren ’30 van de vorige eeuw weerklinken: pure en oude soul en jazz. De oorspronkelijk uit Bulgarije afkomstige, maar al jaren in Nederland wonende en werkende Tatiana Koleva wordt gezien als een van de beste marimbaspelers ter wereld. Onlangs bracht zij haar eerste eigen CD uit Songs for Marimba. Nieuwe stukken en nieuwe bewerkingen voor marimba. In de uitzending neemt ze ons mee naar Bulgarije met haar eigen stuk Way Home, waarin ze de marimba strijkt. Of het verrassende Soleá, waarin de marimba zich laat horen als een vurig flamenco-instrument, en speciaal voor haar geschreven door Florian Magnus Maier.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Componist en muzikant Theo Loevendie is in september 87 jaar geworden. Hij zit nog elke dag aan de piano te componeren. Althans: als hij niet bezig is met lesgeven of spelen. Deel 2 van een tweeluik waarin Tom Klaassen met Theo Loevendie praat over muziek, vrijheid, afkomst, bezetenheid en haast.