gids: 18 en 19 november

Gypsies from the Mediterranean met pianist David Peña Dorantes en het Taksim Trio, èn het uit België afkomstige oude muziekkoor Graindelavoix

zaterdag 18 november op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Europees-Afrikaanse kruisbestuiving door het trio Tamala, zangeres ALA.NI en slagwerker Tatiana Koleva. Mola Sylla (zang, kleine percussie), Bao Sissoko (kora) en Wouter Vandenabeele (viool) vonden elkaar in het trio Tamala - ‘reizigers’. De drie musici balanceren tussen vernieuwing en traditie, tussen kracht en verfijning, tussen droom en realiteit. Zangeres ALA.NI heeft een volstrekt eigen sound en is daarmee trouw aan zichzelf. ‘Ik zocht niet naar een bepaalde stijl of trend’, zegt ze zelf, ‘I was just trying to be me.’ Kleine, fijne muziek, maar ingebed in een groot charisma, met ruimte voor improvisatie en zelfs voor liedjes die spontaan ter plekke, met woorden die het publiek roept, ontstaan. De oorspronkelijk uit Bulgarije afkomstige, maar al jaren in Nederland wonende en werkende Tatiana Koleva wordt gezien als een van de beste marimbaspelers ter wereld. Onlangs bracht zij haar eerste eigen CD uit Songs for Marimba. Nieuwe stukken en nieuwe bewerkingen voor marimba. In de uitzending neemt ze ons mee naar Bulgarije met haar eigen stuk Way Home, waarin ze de marimba strijkt. Of het verrassende Soleá, waarin de marimba zich laat horen als een vurig flamenco-instrument, en speciaal voor haar geschreven door Florian Magnus Maier.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen blikt vooruit op de Nacht van de Jazz, en geniet met volle teugen na van Le Guess Who? waar we prachtige opnamen maakten.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen laat iets horen van de nieuwe CD van Graindelavoix, met muziek van Cipriano de Rore - morgenochtend ook in Vrije Geluiden op NPO1. En verder: strijkkwartetten!

zondag 19 november op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Op zondag 19 november presenteert Giovanca in Vrije Geluiden op NPO 1: Gypsies from the Mediterranean met pianist David Peña Dorantes en het Taksim Trio, èn het uit België afkomstige Graindelavoix. 
De samenwerking tussen Dorantes en het Taksim Trio, startte tijdens de legendarische Flamenco Biënnale van Sevilla. Dorantes is het eigen trio van pianist David Peña Dorantes. Onder de gezamelijke naam Mediterranean Gypsies vonden de musici de eigenzinnige piano-flamenco van Dorantes hun gemeenschappelijke Roma-wortels in de Turkse tradities van het Taksim Trio. Kanun, bağlama en klarinet zorgen voor de herkenbare klank die we direct associëren met het Midden-Oosten. Uit Antwerpen komt het multidisciplinaire gezelschap Graindelavoix onder leiding van antropoloog en etnomusicoloog Björn Schmelzer. De zangers verkregen in 2006 wereldfaam met hun opname van de Missa Caput van de 15e eeuwse componist Johannes Ockeghem. Met zijn benadering beoogt Schmelzer veel dieper in de muziek door te dringen dan gewoon is in de muziekpraktijk: hij benadert de middeleeuwen als een ‘geheel van constant op en neer golvende onderlagen en tegenstromen die in onze lichamen voortleven’. De zangers van Graindelavoix komen uit verschillende tradities - verschillen die je kunt horen, die niet worden weggepolijst maar juist benut worden voor een rijkere samenklank van verschillende stemmen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
De Fiumarathon tijdens November Music was geheel gewijd aan de muziek van componist Anthony Fiumara. Tom Klaassen laat er het nodige van horen, en Anthony licht een en ander toe.