gids: 25 en 26 november

Brits/Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova, atmosferische jazz van het Colin Vallon Trio en de Malinese woestijnblues-band Songhoy Blues

zaterdag 25 november op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De samenwerking tussen Dorantes en het Taksim Trio, startte tijdens de legendarische Flamenco Biënnale van Sevilla. Dorantes is het eigen trio van pianist David Peña Dorantes. Onder de gezamelijke naam Mediterranean Gypsies vonden de musici de eigenzinnige piano-flamenco van Dorantes hun gemeenschappelijke Roma-wortels in de Turkse tradities van het Taksim Trio. Kanun, ba─člama en klarinet zorgen voor de herkenbare klank die we direct associëren met het Midden-Oosten. Uit Antwerpen komt het multidisciplinaire gezelschap Graindelavoix onder leiding van antropoloog en etnomusicoloog Björn Schmelzer. De zangers verkregen in 2006 wereldfaam met hun opname van de Missa Caput van de 15e eeuwse componist Johannes Ockeghem. Met zijn benadering beoogt Schmelzer veel dieper in de muziek door te dringen dan gewoon is in de muziekpraktijk: hij benadert de middeleeuwen als een ‘geheel van constant op en neer golvende onderlagen en tegenstromen die in onze lichamen voortleven’. De zangers van Graindelavoix komen uit verschillende tradities - verschillen die je kunt horen, die niet worden weggepolijst maar juist benut worden voor een rijkere samenklank van verschillende stemmen.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Aandacht voor de Nacht van de Jazz, die vanavond op tal van plaatsen in Nederland wordt georganiseerd. En we vervolgen de reeks opnamen die we eerder deze maand maakten op één van de meest avontuurlijke festivals van Nederland: Le Guess Who?. Vanavond: Shabaka & The Ancestors. Verder van Vrije Geluiden Live: het Colin Vallon Trio, en uit onze prachtserie Buiten Spelen: ArpFrique. 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Dit weekend start op NPO Radio 4 de Vinyl-Week: luisteren naar heerlijk ouderwets krakende grammofoonplaten met klassieke muziek, waarbij rumble, wow & flutter en jengelen deel uitmaken van de sfeervolle luisterervaring. Tom Klaassen draait dus Echte Platen, en laat voorbeelden horen van fameuze platenseries uit de afgelopen eeuw. 

zondag 26 november op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Dobrinka Tabakova studeerde bij onder meer Simon Bainbridge en John Adams en Louis Andriessen, maar al op haar veertiende won de componiste een prijs, in een internationale competitie in Wenen. Haar ‘Praise’ werd gezongen in St.Paul’s Cathedral in Londen tijdens de jubileumvieringen van de Engelse koningin Elizabeth. Tegenwoordig worden overal in Europa haar werken gespeeld; CD’s met haar muziek verkopen uitstekend en krijgen steevast lovende kritieken. Alle reden om eens met haar te praten hoe je dat doet en wat het geheim is van de een hedendaags componist die internationaal succesvol is. Dobrinka neemt zelf plaats achter de vleugel om haar muziek te laten horen. * Toen hij een jaar of 10 was, speelde Colin Vallon klassieke muziek op de piano. Een oom maakte hem wegwijs in de blues en jazz, en daarna kwam de jonge Colin op het spoor van Oscar Peterson, maar ook Nirvana en Metallica. Inspiratie haalt Vallon uit muziek van over de hele wereld. Met zijn trio, waarin Patrice Moret de contrabas bespeelt en Julian Sartorius de drums, weet Colin een complexe sound te creëren, die duidelijk afwijkt van het 'traditionele' jazz-pianotrio. * Het Malinese kwartet Songhoy Blues bracht niet lang geleden zijn tweede album uit: Résistance. Een woord dat in het leven van de vier Malinese musici niet zonder konkrete betekenis is. Bandleider Garba Touré vluchtte met zijn gitaar naar het zuiden van zijn land, naar Bamako, waar hij met zanger Aliou Touré, bassist Oumar Touré en drummer Nathanael Demebele een band formeerde. Songhoy Blues is een van de bands in de documentaire They will have to kill us first, over de Malinese muzikanten en hun strijd op het recht om te zingen en muziek te maken.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Dit weekend start op NPO Radio 4 de Vinyl-Week: luisteren naar heerlijk ouderwets krakende grammofoonplaten met klassieke muziek, waarbij rumble, wow & flutter en jengelen deel uitmaken van de sfeervolle luisterervaring. Tom Klaassen draait dus Echte Platen, en laat voorbeelden horen van fameuze platenseries uit de afgelopen eeuw.