gids: 2 en 3 december

winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2017 componist en pianist Martin Fondse; èn singer-songwriter Jim White.

zaterdag 2 december op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Dobrinka Tabakova studeerde bij onder meer Simon Bainbridge en John Adams en Louis Andriessen, maar al op haar veertiende won de componiste een prijs, in een internationale competitie in Wenen. Tegenwoordig worden overal in Europa haar werken gespeeld; CD’s met haar muziek verkopen uitstekend en krijgen steevast lovende kritieken. Alle reden om eens met haar te praten hoe je dat doet en wat het geheim is van de een hedendaags componist die internationaal succesvol is. Toen hij een jaar of 10 was, speelde Colin Vallon klassieke muziek op de piano. Een oom maakte hem wegwijs in de blues en jazz. Met zijn trio, waarin Patrice Moret de contrabas bespeelt en Julian Sartorius de drums, weet Colin een complexe sound te creëren, die duidelijk afwijkt van het 'traditionele' jazz-pianotrio. Het Malinese kwartet Songhoy Blues bracht niet lang geleden zijn tweede album uit: Résistance. Bandleider Garba Touré vluchtte met zijn gitaar naar het zuiden van zijn land, naar Bamako, waar hij met zanger Aliou Touré, bassist Oumar Touré en drummer Nathanael Demebele een band formeerde.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Vette live-opnamen van Les Amazones d'Afrique, Tamala èn van gitarist Marzio Scholten op het natgeregende parkeerdek van de VPRO.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Een nieuw pianoduo X88 met Saskia Lankhoorn en Vicky Chow, gaat dezer dagen de zalen in met wereldpremières. Een introductie op twee bijzondere pianistes.

zondag 3 december op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse krijgt op 6 december de Buma Boy Edgar Prijs uitgereikt, de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Het juryrapport vermeldt onder meer: ‘Martin Fondse verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene, om zijn talrijke ensembles, zijn composities en arrangementen, de bijdragen aan film en theater en voor zijn rol als motivator, inspirator en mentor voor talloze jonge musici en bezettingen. De Amerikaanse singer-songwriter Jim White heeft inmiddels een gevestigde naam als muzikant in de hedendaagse alt-country en roots scene. Maar voordien verdiende zijn brood als bokser, dominee, pro-surfer, fotomodel en taxichauffeur. Uiteindelijk werd hij als muzikant ontdekt door David Byrne (Talking Heads). Met de over hem gemaakte roadmovie Searching For The Wrong Eyed Jesus (2003) brak White definitief door. In zijn muziek worden country, folk, gospel, bluegrass en rock gemengd tot een donker en dromerig kader voor zijn verhalende teksten over de cultuur van het zuiden van de Verenigde Staten.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Buiten Spelen met de Chinese pipa-speelster Liu Fang. De 'keizerin van de pipa'.