gids: 9 en 10 december

Componist en violist Myrthe van de Weetering, jazzgitarist Marzio Scholten, klarinettist Diederik Ornée & pianist Olga Pashchenko

zaterdag 9 december op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse krijgt op 6 december de Buma Boy Edgar Prijs uitgereikt, de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Het juryrapport vermeldt onder meer: ‘Martin Fondse verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene, om zijn talrijke ensembles, zijn composities en arrangementen, de bijdragen aan film en theater en voor zijn rol als motivator, inspirator en mentor voor talloze jonge musici en bezettingen. De Amerikaanse singer-songwriter Jim White heeft inmiddels een gevestigde naam als muzikant in de hedendaagse alt-country en roots scene. Maar voordien verdiende zijn brood als bokser, dominee, pro-surfer, fotomodel en taxichauffeur. Uiteindelijk werd hij als muzikant ontdekt door David Byrne (Talking Heads). Met de over hem gemaakte roadmovie Searching For The Wrong Eyed Jesus (2003) brak White definitief door. In zijn muziek worden country, folk, gospel, bluegrass en rock gemengd tot een donker en dromerig kader voor zijn verhalende teksten over de cultuur van het zuiden van de Verenigde Staten.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Te gast is pianist, componist en arrangeur Martin Fondse, winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs kreeg. En hij neemt zijn favoriete muziek mee naar de studio.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Aandacht voor een tweedaags evenement in het Orgelpark in Amsterdam, met hoogtepunten uit het oeuvre van Olivier Messiaen.

zondag 10 december op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Componist en violist Myrthe van de Weetering is een echte allesvreter als het om muziek gaat. Ze speelt net zo makkelijk klassiek als jazz en pop en is niet alleen violiste maar ook componist en producer. Ze bedenkt dus niet alleen muziek, maar ze kan het ook uitvoeren en mooi laten klinken. Eerder dit jaar bracht ze haar debuutalbum Dégoût uit. Van de Weetering deed haar studies aan de opleiding Muziek & Technologie van de HKU en volgde ook lessen jazzviool en jazzcontrabas aan het Utrechtse conservatorium.
Jazzgitarist Marzio Scholten speelt mee in verschillende ensembles, maar kan ook heel mooi solo spelen. Hij heeft dan geen andere muzikanten nodig om een fraai rond geluid te produceren.
Klarinettist Diederik Ornée en pianist Olga Pashchenko komen delen spelen uit de klarinetsonate van Felix Mendelssohn. Opvallend daarbij is dat Ornée speelt op historische klarinet en dat Pashchenko de fortepiano bespeelt. Ze voeren dit stuk uit op het festival Winteravonden aan de Amstel in museum Hermitage in Amsterdam.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
De hele maand lekker veel héle ouwe kerstmuziek, van vóór Bach. Vanavond prachtige muziek van William Byrd, uit de in 1607 gepubliceerde ‘Gradualia’.