gids: 16 en 17 december

gids: 16 en 17 december

de avontuurlijke zangeres Sevdaliza, strijkers van het Nederlands Kamerorkest met madrigalen van Gesualdo, jazzsaxofonist Yuri Honing.

zaterdag 16 december op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Componist en violist Mythe van de Weetering is een echte allesvreter als het om muziek gaat. Ze speelt net zo makkelijk klassiek als jazz en pop en is niet alleen violiste maar ook componist en producer. Eerder dit jaar bracht ze haar debuutalbum Degout uit. Jazzgitarist Marzio Scholten speelt mee in verschillende ensembles, maar kan ook heel mooi solo spelen. Hij heeft dan geen andere muzikanten nodig om een fraai rond geluid te produceren.
Klarinettist Diederik Ornée en pianist Olga Pashchenko komen delen pelen uit de klarinetsonate van Flix Mendelssohn. Opvallend daarbij is dat Ornée speelt op historische klarinet en dat Pashchecnko de fortepiano bespeelt. 

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaasen presenteert geweldige concertopnamen en draait een selectie uit de nieuwe verse platen binnengekomen op de redactie.  

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek

zondag 17 december op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Yuri Honing
's meest recente album Goldbrunn is opgezet als een klassieke suite, met verschillende invloeden. De recensies zijn uitermate enthousiast. Hij komt met zijn vaste begeleiders van het Yuri Honing Acoustic Quartet: drummer Joost Lijbaart, bassist Gulli Gudmundsson, en pianist Wolfert Brederode. Madrigalen van Gesualdo werden door de Amerikaanse componist Patrick Higgins bewerkt, met als opvallende verandering dat de zangers zijn vervangen door strijkers. Tijdens festival Le Guess Who? werd de bewerkte versie uitgevoerd door strijkers van het Nederlands Kamerorkest. Het optreden was bedoeld voor eenmalig, maar was zo bijzonder dat er nog een uitvoering volgt voor Vrije Geluiden. De Nederlandse zangeres Sevdaliza maakt elektronische muziek, met invloeden uit triphop en r&b. Pakkende ritmes, goede structuren, betoverende melodieën. Popmuziek van nu, vol avontuur. Sevdaliza heeft een Iraanse achtergrond, woont in Rotterdam en bracht dit jaar haar debuutalbum ISON uit.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen gaat op ontdekkingsreis langs de grenzen van de klassieke muziek, met vaak genoeg grote stappen daarbuiten.