gids: 16 en 17 december

avontuurlijke zangeres Sevdaliza, strijkers van het Nederlands Kamerorkest met madrigalen van Gesualdo, jazzsaxofonist Yuri Honing.

zaterdag 16 december op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Componist en violist Myrthe van de Weetering is een echte allesvreter als het om muziek gaat. Ze speelt net zo makkelijk klassiek als jazz en pop en is niet alleen violiste maar ook componist en producer. Eerder dit jaar bracht ze haar debuutalbum Dégoût uit. Jazzgitarist Marzio Scholten speelt mee in verschillende ensembles, maar kan ook heel mooi solo spelen. Hij heeft dan geen andere muzikanten nodig om een fraai rond geluid te produceren.
Klarinettist Diederik Ornée en pianist Olga Pashchenko komen delen pelen uit de klarinetsonate van Flix Mendelssohn. Opvallend daarbij is dat Ornée speelt op historische klarinet en dat Pashchecnko de fortepiano bespeelt. 

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Tom Klaassen laat opnamen horen van Vrije Geluiden Turning East: Yazz Ahmed, Britse trompettiste met Bahreinse wortels.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Afgelopen week overleed basklarinettist en muziekvernieuwer Harry Sparnaay. Een kort in memoriam. En verder: nieuwe opnamen van November Music 2017.

zondag 17 december op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Yuri Honings meest recente album Goldbrunn is opgezet als een klassieke suite, met verschillende invloeden. De recensies zijn uitermate enthousiast. Hij komt met zijn vaste begeleiders van het Yuri Honing Acoustic Quartet: drummer Joost Lijbaart, bassist Gulli Gudmundsson, en pianist Wolfert Brederode. Madrigalen van Gesualdo werden door de Amerikaanse componist Patrick Higgins bewerkt, met als opvallende verandering dat de zangers zijn vervangen door strijkers. Tijdens festival Le Guess Who? werd de bewerkte versie uitgevoerd door strijkers van het Nederlands Kamerorkest. Het optreden was bedoeld voor eenmalig, maar was zo bijzonder dat er nog een uitvoering volgt voor Vrije Geluiden. De Nederlandse zangeres Sevdaliza maakt elektronische muziek, met invloeden uit triphop en r&b. Pakkende ritmes, goede structuren, betoverende melodieën. Popmuziek van nu, vol avontuur. Sevdaliza heeft een Iraanse achtergrond, woont in Rotterdam en bracht dit jaar haar debuutalbum ISON uit.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
De hele maand december zoeken we naar héle oude kerstmuziek (van vóór Bach). Vanavond 16e eeuwse componisten: Hassler, Gabrieli en Palestrina.