gids: 13 en 14 januari

jazztrio Malnoia, gitarist Johannes Möller en Middeleeuwse zanggroep Psallentes

zaterdag 13 januari op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert: *Fin Greenall, beter bekend als Fink, ooit dj, nu een succesvolle singersongwriter. Hij bracht in korte tijd twee nieuwe albums uit, waaronder een bijzonder bluesalbum. *Het avontuurlijke Belgische jazztrio De Beren Gieren vernieuwt zichzelf continu. Ook nu weer met hun nieuwe cd Dug Out Skycrapers. Hun inmiddels vierde plaat heeft een bijzonder thema: hoe zou een toekomstige archeoloog naar onze tijd kijken? *Pianist Helena Basilova laat ons kennis maken met de muzikale nalatenschap van haar vader, Alexander Basilov, een Russische componist en pianist. Hij woonde in Moskou overleed in 2007 en een paar jaar later bleek er een doos vol manuscripten van hem aan haar nagelaten te zijn.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen presenteert opnamen uit het Bimhuis van het concert van Krupa and the Genes op 14 december 2017

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Nieuwe CD’s en oude platen, concerttips en live-opnamen uit het brede spectrum van klassieke muziek en alle aanverwante grensgebieden. Speciale aandacht voor Hildegard von Bingen en andere muziek uit Middeleeuwen en Renaissance.

zondag 14 januari op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert: *de Nederlandse jazzpianist Jorn Swart van het trio Malnoia, woont en werkt al een tijd in New York, als muzikant maar ook als componist en arrangeur. In Vrije Geluiden presenteert hij zijn nieuwe album Malnoia samen met altviolist Benni von Gutzeit en basklarinettist Lucas Pino. *Gitarist en componist Johannes Möller bracht een CD die een ode is aan de muziek van China: transcripties en arrangementen van Chinese traditionele muziek in combinatie met eigen composities. * Psallentes ('de zingenden') is een zanggroep uit België onder leiding van Hendrik Vanden Abeele. Onlangs is de groep begonnen aan een fascinerend nieuw project: het opnemen van alle muziek uit de zogeheten Dendermonde Codex, een van de twee overgeleverde bronnen van de muziek van Hildegard von Bingen (1098-1179), ‘de Sibylle van de Rijn’. Deze Duitse benedictijnse abdis was de eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek en is beroemd vanwege haar composities, die wel Gregoriaans aandoen, maar veel breder en dieper zijn dan 'normale' Gregoriaanse gezangen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Nieuwe CD’s en oude platen, concerttips en live-opnamen uit het brede spectrum van klassieke muziek en alle aanverwante grensgebieden. Speciale aandacht voor Hildegard von Bingen en andere muziek uit Middeleeuwen en Renaissance.