gids: 20 en 21 januari

gitarist/zanger Frank Boeijen, het uit Afrika afkomstige trio 3MA, en violiste Diamanda Dramm

zaterdag 20 januari op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert: *de Nederlandse jazzpianist Jorn Swart van het trio Malnoia, woont en werkt al een tijd in New York, als muzikant maar ook als componist en arrangeur. In Vrije Geluiden presenteert hij zijn nieuwe album Malnoia samen met altviolist Benni von Gutzeit en basklarinettist Lucas Pino. *Gitarist en componist Johannes Möller bracht een CD die een ode is aan de muziek van China: transcripties en arrangementen van Chinese traditionele muziek in combinatie met eigen composities. * Psallentes ('de zingenden') is een zanggroep uit België onder leiding van Hendrik Vanden Abeele. Onlangs is de groep begonnen aan een fascinerend nieuw project: het opnemen van alle muziek uit de zogeheten Dendermonde Codex, een van de twee overgeleverde bronnen van de muziek van Hildegard von Bingen (1098-1179), ‘de Sibylle van de Rijn’. Deze Duitse benedictijnse abdis was de eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek en is beroemd vanwege haar composities, die wel Gregoriaans aandoen, maar veel breder en dieper zijn dan 'normale' Gregoriaanse gezangen.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen presenteert opnamen van de Vlaamse band De Beren Gieren, tijdens de New Wave of Belgian Jazz in de Ancienne Belgique in Brussel op 16 december 2017.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Met het oog op de eerste Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam start Tom Klaassen dit weekend met een meerdelige special rond het strijkkwartet. Een verkenning van de mooiste, bijzonderste en invloedrijkste strijkkwartetdelen uit de geschiedenis van de muziek.

zondag 21 januari op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert: *zanger, gitarist en liedjesschrijver Frank Boeijen waar binnenkort een nieuw album, Palermo, van verschijnt. Zeventien nieuwe liedjes met een ode aan de liefde: over vriendschap, het leven, en muziek. In Vrije Geluiden komt Frank Boeijen met Peter van Benthem (elektrische gitaar, backing vocals), Charles Nagtzaam (basgitaar, backing vocals), Mark Stoop (drums) en Ton Snijders (toetsen). *3MA is Ballaké Sissoko (Mali) op kora, Driss El Maloumi (Marokko) op ud en Rajery (Madagaskar) op valiha, drie briljante musici uit drie Afrikaanse landen, op bijzondere instrumenten: de kora is een soort harp, de ud is de Arabische luit, en de valiha is een besnaarde bamboebuis. *Violiste Diamanda Dramm werd door de Strijkkwartet Biënnale uitgenodigd om te komen spelen. Haar eerste reactie was: “Ik ben helemaal geen strijkkwartet, en ik heb ook geen eigen strijkkwartet”. Toch vroeg ze drie bevriende strijkers om voor het eerst samen te spelen op de Biënnale. In Vrije Geluiden treedt Diamanda solo op en vertelt ze meer over haar strijkkwartet-avontuur.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Met het oog op de eerste Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam start Tom Klaassen dit weekend met een meerdelige special rond het strijkkwartet. Een verkenning van de mooiste, bijzonderste en invloedrijkste strijkkwartetdelen uit de geschiedenis van de muziek.