gids: 3 en 4 februari

jazztrio Kapok, singer-songwriter Adrian Crowley en de Kaapverdische zanger Miroca Paris

zaterdag 3 februari op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Van de studie Wereldmuziek is er maar één in Nederland. Studenten van over de hele wereld komen naar het Rotterdamse conservatorium Codarts om daar deze opleiding te volgen. In deze uitzending komen van alle specialisaties ensembles aan bod, met daarin zowel studenten als docenten. Banda Musica Brasileira vertegenwoordigt de specialisatie Latin, Gran Orquesta Típica OTRA speelt tango en het duo Flamenco a Dos representeert de flamenco. Daarnaast Indiase klanken door het Codarts Rasa Ensemble en Charis Laurijsen laat met zijn ensemble Turkse muziek horen.
(H.H. van 3 september).

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Iddo Havinga presenteert onder meer live-opnamen van de Vlaamse band Black Flower (tijdens de New Wave of Belgian Jazz in de Ancienne Belgique in Brussel op 16 december 2017) èn hij duikt nog eens in het Kapok-archief.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Naar aanleiding van de Internationale Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam zendt Vrije Geluiden op NPO Radio 4 een serie uit rond verschillende aspecten van het strijkkwartet. Dit weekend richt presentator Tom Klaassen zijn blik op het strijkkwartet in de 20 e eeuw. Afl. 1.

zondag 4 februari op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca ontvangt vandaag: *de Ierse singer-songwriter Adrian Crowley (1968), die al sinds 1999 aan de weg timmert. Met zijn diepe bariton en melancholieke teksten wordt hij vaak vergeleken met duistere figuren als Leonard Cohen en Bill Callahan. Dark Eyed Messenger is zijn achtste plaat, waarop hij voor het eerst in zijn carrière geen gitaar speelt. In Vrije Geluiden speelt Crowley een track op de gitaar, en neemt hij plaats achter piano en mellotron. *Het Nederlandse jazztrio Kapok met de bandleden Morris Kliphuis (hoorn), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (slagwerk) heeft de tijd genomen om te experimenteren met nieuwe vormen, instrumenten en technieken. Uit die experimenten is een compleet nieuw geluid ontstaan dat te horen is op de plaat Mirabel, die 16 februari uitkomt. *De Kaapverdische Miroca Paris komt uit een muzikale familie van het eiland São Vicente. Al op jonge leeftijd deed hij mee met batucada’s - luidruchtige drumbands - tijdens carnaval. In Lissabon speelde hij met Sara Tavaras en kwam in de band van Cesaria Evora waar hij van 2000 tot 2011 percussie speelde. In Vrije Geluiden presenteert hij met gitaar zijn debuutalbum D'Alma.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Naar aanleiding van de Internationale Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam zendt Vrije Geluiden op NPO Radio 4 een serie uit rond verschillende aspecten van het strijkkwartet. Dit weekend richt presentator Tom Klaassen zijn blik op het strijkkwartet in de 20 e eeuw. Afl. 2.