gids: 3 en 4 maart

Dhoad Gypsies of Rajasthan, Noorse saxofonist Jan Garbarek, Yuri Honing

zaterdag 3 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Yuri Honing is een gevierd Nederlands jazzsaxofonist. Zijn album 'Goldbrunn' is opgezet als een klassieke suite, met verschillende invloeden. De Amerikaanse componist Patrick Higgins bewerkte madrigalen van Gesualdo, met als opvallende verandering dat de zangers zijn vervangen door strijkers. Tijdens festival Le Guess Who? werd de bewerkte versie uitgevoerd door strijkers van het Nederlands Kamerorkest. Het optreden was zo bijzonder dat er nog een uitvoering volgt voor 'Vrije geluiden'. De Nederlandse zangeres Sevdaliza maakt elektronische muziek, met invloeden uit triphop en r&b. Pakkende ritmes, goede structuren, betoverende melodieën. Sevdaliza heeft een Iraanse achtergrond, woont in Rotterdam en bracht in 2017 haar debuutalbum 'ISON' uit. (HH)

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Iddo Havinga presenteert een prachtopname uit het Vrije Geluiden-archief: het concert van Erik Truffaz in Groningen op 16 maart 2016. En bovendien vist hij een mooie opname uit het RASA-archief: Club Rajasthan op 23 april 2016.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen draait nieuwe CD’s en ouwe platen, en bovendien tipt hij dit weekend Dag in de Branding, op 10 maart in Den Haag.

zondag 4 maart op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
géén Vrije Geluiden i.v.m. schaatsen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen presenteert fraaie muziek uit het brede grensgebied van klassiek en alles wat er (niet) bij hoort, met nieuwe CD’s, concerttips en bovendien viert hij de 70e verjaardag van de Noorse saxofonist Jan Garbarek, die met het Hilliard Ensemble jazz en Renaissance versmolt.