gids: 10 en 11 maart

Khruangbin, Dick de Graaf, Hathor Consort

zaterdag 10 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Driemansformatie My Blue Van bracht in september 2017 hun derde album 'Robot' uit. Met wortels in blues, soul en underground hiphop speelt My Blue Van energieke songs, soms rauw, soms melancholiek. Meesterklavecinist Pierre Hantaï kiest het liefst ter plekke werken uit de ruim 500 klavecimbelsonates die zijn favoriete componist Domenico Scarlatti (1685-1757) schreef. Klavecimbelmuziek waarin je dans, theater, volksmuziek, en natuurscenes hoort doorklinken. Meridian Brothers maakt muziek die klinkt als een bizar sprookje in de jungle van Colombia: minimal met psychedelische lo-fi elektronica, met flarden Peruaanse muziek, cumbia, salsa, rock-'n-roll, reggaeton, jazz en nog veel meer.

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Met Jazzfest 2018 op komst vist Iddo Havinga een paar geweldige live-opnames van eerdere edities van het Amsterdamse jazzfestival uit het archief.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen duikt dit weekend in de dansmuziek die niet als dansmuziek bedoeld was, waaronder het wonderlijke Crippled Symmetry van Morton Feldman, muziek bij de dansvoorstelling Footnote (double bill), a.s. vrijdag in het NatLab in Eindhoven. Maar eerst is er een live-optreden van het Ardemus Quartet, een saxofoonkwartet dat deelneemt aan Dutch Classical Talent. Met splinternieuwe, speciaal voor dit kwartet geschreven muziek!

zondag 11 maart op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Khruangbin (Thais voor ‘vliegtuig’) is een ongewoon trio uit Houston, dat exotische, slow-motion-funk maakt. Hun speelstijl is beïnvloed door jaren ‘60 en ‘70 funk, dub, psychedelica en boogie uit exotische oorden als Zuid-Azië, Zuid Amerika en het Midden-Oosten, gevonden op het internet of in platenzaken. Onlangs is hun tweede album 'Con todo el Mundo' uitgebracht. Het Oostenrijkse Hathor Consort heeft een concertprogramma ontwikkeld dat inzoomt op het hof van James I: Jacobijnse Consortmuziek. Op het programma staan dansen, folksongs, madrigalen en fantasia’s van Alfonso Ferrabosco de Jongere, maar ook werk van componisten als Orlando Gibbons en Giovanni Coprario. Dick de Graaf is een Nederlands jazzsaxofonist, die zich in de afgelopen jaren uitvoerig bezighield met wát nu echt een goede improvisatie is. Door de universiteit van Leiden is hij gevraagd om naar dit onderwerp een promotieonderzoek te doen. Een uitdagend kader voor zijn onderzoeksvraag vond hij in de gecomponeerde muziek van de Nederlandse componist Peter Schat en de Franse componist Olivier Messiaen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen checkt vanavond nog wat dansmuziek die niet als dansmuziek bedoeld was, bijvoorbeeld voor de voorstelling 'Holes' van het Nederlands Dans Theater, waar filmmuziek van Angelo Badalamenti in zit. Maar eerst: een pracht van een nieuwe CD door Stile Antico, een tip voor een gitaarconcert, en een duik in het archief van de Proms in Paradiso (vanwege 50 jaar Paradiso).