gids: 17 en 18 maart

Bugge Wesseltoft, Gisela João, Delta Piano Trio

zaterdag 17 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Khruangbin (Thais voor ‘vliegtuig’) is een ongewoon trio uit Houston, dat exotische, slow-motion-funk maakt. Hun speelstijl is beïnvloed door jaren ‘60 en ‘70 funk, dub, psychedelica en boogie uit exotische oorden als Zuid-Azië, Zuid Amerika en het Midden-Oosten. Het Oostenrijkse Hathor Consort heeft een concertprogramma ontwikkeld dat inzoomt op het hof van James I: Jacobijnse Consortmuziek. Op het programma staan dansen, folksongs, madrigalen en fantasia’s van Alfonso Ferrabosco de Jongere, maar ook werk van componisten als Orlando Gibbons en Giovanni Coprario. Dick de Graaf is een Nederlands jazzsaxofonist, die zich in de afgelopen jaren uitvoerig bezighield met wát nu echt een goede improvisatie is. Door de universiteit van Leiden is hij gevraagd om naar dit onderwerp een promotieonderzoek te doen. Een uitdagend kader voor zijn onderzoeksvraag vond hij in de gecomponeerde muziek van de Nederlandse componist Peter Schat en de Franse componist Olivier Messiaen.

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Iddo Havinga presenteert onder meer opnamen van eerdere edities van JazzFest Amsterdam. Op 17 maart is de nieuwe editie van dit jazzfestival in de hoofdstad.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Een blik vooruit op de tv-uitzending van zondag 18 maart: extra opnamen van toetsenist en componist Bugge Wesseltoft.

zondag 18 maart op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
De Noorse jazzmuzikant, pianist, componist en producer Bugge Wesseltoft (1964) komt solo improviseren met piano en elektronica. Wesseltoft is een van de grootste namen in de hedendaagse Scandinavische jazz. Hij werd vooral beroemd in de jaren negentig, door de mengvorm van jazz en elektronica die ook wel Nu-Jazz wordt genoemd. In Nederland is hij ook bekend als de componist van de VPRO Zomergasten openingstune. Gisela João zingt fado maar noem deze eigenzinnige artieste geen fadista: het gaat haar namelijk niet om de regels en codes van de fado, maar om de essentie. Haar debuutalbum in 2013 sloeg in als een bom en is met platina en andere prijzen bekroond. Haar rauwe, oprechte zang en haar Do-It-Yourself-attitude slaan aan bij de jongeren. Op haar album Nua dat onlangs is uitgebracht, brengt ze een ode aan verschillende dichters uit zowel het verleden als het heden. Het Delta Piano Trio is ontstaan in Salzburg waar de drie leden van het trio studeerden: Gerard Spronk (viool), Irene Enzlin (cello) & Vera Kooper (piano). Kamermuziek is een mysterieus fenomeen. Het trio speelt muziek van Dmitri Sjostakovitsj en van Lera Auerbach. De muziek van Sjostakovitsj is op een hechte manier verbonden met de gebeurtenissen in zijn leven, onder het juk van een totalitair regime, overheidscontrole en censuur. Lera Auerbach, geboren in 1973, vluchtte op 17-jarige leeftijd vanuit de Sovjet-Unie naar het Westen en woont en werkt nu in Amerika.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen tipt de Rotterdamse Red Sofa-serie in de Doelen: moderne kunstmuziek op een toegankelijke manier.