gids: 24 en 25 maart

Young Vips: Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel, pianist Alexander Melnikov en Trio Bruinsma.Baas.Verhage

zaterdag 24 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Noorse jazzmuzikant, pianist, componist en producer Bugge Wesseltoft (1964) komt solo improviseren met piano en elektronica. Wesseltoft is een van de grootste namen in de hedendaagse Scandinavische jazz. Hij werd vooral beroemd in de jaren negentig, door de mengvorm van jazz en elektronica die ook wel Nu-Jazz wordt genoemd. In Nederland is hij ook bekend als de componist van de VPRO Zomergasten openingstune. Gisela João zingt fado maar noem deze eigenzinnige artieste geen fadista: het gaat haar namelijk niet om de regels en codes van de fado, maar om de essentie. Haar rauwe, oprechte zang en haar Do-It-Yourself-attitude slaan aan bij de jongeren. Op haar album Nua dat onlangs is uitgebracht, brengt ze een ode aan verschillende dichters uit zowel het verleden als het heden. Het Delta Piano Trio is ontstaan in Salzburg waar de drie leden van het trio studeerden: Gerard Spronk (viool), Irene Enzlin (cello) & Vera Kooper (piano). Het trio speelt muziek van Dmitri Sjostakovitsj en van Lera Auerbach. 

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Iddo Havinga presenteert onder meer opnamen van eerdere edities van de Young Vips, zoals pianist Rogier Telderman, vibrafonist VinnieVibes, pianist Xavi Torres en saxofonist Genzo Okabe.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Poptempel Paradiso bestaat 50 jaar, maar de archieven bieden ook (modern) klassieke pareltjes uit de serie Proms in Paradiso. Tom Klaassen graaft uit.

zondag 25 maart op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Dit jaar wordt in april de tweede editie van het festival Klassifest in Paradiso gehouden. Om nieuw publiek te bereiken voor klassieke muziek worden er bijzondere muzikale samenwerkingen georganiseerd. In Vrije Geluiden komt een gelegenheidsformatie van gitarist Reinier Baas, cellist Geneviève Verhage en violist Jeffrey Bruinsma, oftewel Trio Bruinsma.Baas.Verhage. * Saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel zijn de Young VIPs van 2018. Van saxofoniste Kika Sprangers (1994) is vorig jaar de debuut-EP Leaves of Lily enthousiast ontvangen. Kleurrijke composities, sterke melodieën en solide grooves vormen haar handelsmerk. Pianist en componist Sebastiaan van Bavel (1992) sleepte al een flink aantal onderscheidingen in de wacht: hij won meermaals het Prinses Christina Concours en kreeg voor zijn debuut een Edison. In de muziek van Van Bavel is zijn liefde voor zowel jazz als klassiek te horen. * Verder speelt de Russische meesterpianist Alexander Melnikov werken van de Franse componist Claude Debussy. Melnikov heeft een bijzondere belangstelling voor de historische uitvoeringspraktijk, en geniet bekendheid vanwege zijn soms onconventionele muzikale en programmatische keuzes.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Poptempel Paradiso bestaat 50 jaar, maar de archieven bieden ook (modern) klassieke pareltjes uit de serie Proms in Paradiso. Tom Klaassen graaft uit.