gids: 31 maart en 1 april

percussionist Vernon Chatlein, Koeniverse3 ft. Joris Roelofs, cellist Maya Fridman

zaterdag 31 maart op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Dit jaar wordt in april de tweede editie van het festival Klassifest in Paradiso gehouden. In Vrije Geluiden komt een gelegenheidsformatie van gitarist Reinier Baas, cellist Geneviève Verhage en violist Jeffrey Bruinsma, oftwel trio Trio Bruinsma.Baas.Verhage. Saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel zijn de Young VIPs van 2018. Van saxofoniste Kika Sprangers (1994) is vorig jaar de debuut-EP Leaves of Lily enthousiast ontvangen. In de muziek van Sebastiaan van Bavel (1992) is zijn liefde voor zowel jazz als klassiek te horen. Verder speelt de Russische meesterpianist Alexander Melnikov werken van de Franse componist Claude Debussy. Melnikov heeft een bijzondere belangstelling voor de historische uitvoeringspraktijk, en geniet bekendheid vanwege zijn soms onconventionele muzikale en programmatische keuzes.

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Iddo Havinga laat opnamen horen van vorige edities van Transition, het jazzfestival in TivoliVredenburg in Utrecht.

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Poptempel Paradiso bestaat 50 jaar, maar de archieven bieden ook (modern) klassieke pareltjes uit de serie Proms in Paradiso. Tom Klaassen graaft uit en tipt daarnaast het Ligeti Festival.

zondag 1 april op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Percussionist en componist Vernon Chatlein studeerde muziek op Cuba, en volgde in Nederland lessen bij een van de grondleggers van de Curaçaose jazz: pianist Randal Corsen. In zijn voetsporen heeft Vernon het debuutalbum Peace, Love & Music opgenomen met typische Curaçaose ritmes. Pianist Koen Schalkwijk (1988) heeft zijn piano verruild voor een Wurlitzer. Tijdens zijn studie in Philadelphia kwam Koen in aanraking met de Wurlitzer: in de kelder van een vriend zag hij er eentje staan en hij was meteen verknocht aan de donkere, mysterieuze klanken. In 2016 richtte Koen het trio Koeniverse3 op, met Jamie Peet op drums en Alessandro Fongaro op contrabas. Aan het trio is nu basklarinettist Joris Roelofs toegevoegd. De veelzijdige celliste Maya Fridman vertelt over haar project: de nieuwe cd The Fiery Angel, naar de gelijknamige opera van Sergei Prokofjev. Op de cd speelt Maya een arrangement van delen uit deze opera, met aan de piano Artem Belogurov. In Vrije Geluiden speelt ze ook het stuk 'Dedication' van de Estlandse componiste Erkki-Sven Tüür.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen blikt vooruit op wat er anno nu in Paradiso te beleven is op het gebied van de klassieke muziek: de tweede editie van het succesvolle Klassifest.