gids: 28 en 29 april

Benjamin Herman viert zijn vijftigste met Project S en Bughouse, pianist Joseph Moog en z'n verzamelingen curieuze partituren

zaterdag 28 april op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De studie wereldmuziek van Codarts Rotterdam heeft vijf specialisaties en vandaag is de specialisatie Latin aan de beurt. Studenten bekwamen zich in de Braziliaanse frevo en in de Cubaanse latinjazz en het Codarts-ensemble Edu Lobo Projecto speelt stukken van beide genres. De Marokkaanse Sanaa Marahati wordt gezien als de meest begaafde malhoun-zangeres van dit moment. Marahati is zeer populair in de Maghreb en ze wordt beschouwd als een muzikale bruggenbouwer tussen Arabische en Joodse muziek. De sound van de grensverleggende pianist, toetsenist en componist Cameron Graves bracht In februari 2017 zijn debuut Planetary Prince uit. Bij Vrije Geluiden zie je ‘m als leider van zijn eigen Cameron Graves Trio. 

21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Twee jaar geleden gaven pianist Peter Beets, saxofonist Benjamin Herman, drummer Han Bennink en bassist Ruud Jacobs een spetterend concert in TivoliVredenburg. Dat hoor je naast nieuwe CD’s en concerttips.   

23.00 - 24.00 uur Radio 4
Elk weekend verrast Tom Klaassen ons met oude platen, nieuwe CD’s, concerttips en muzikale ontdekkingen. Dit weekend tipt hij een concert van Amsterdam Sinfonietta in Muziekgebouw aan ’t IJ, waarin Bach en Brahms worden gecombineerd met hedendaagse componisten.

 

zondag 29 april op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Saxofonist Benjamin Herman wordt 50! De altijd stijlvolle en onstuitbaar swingende Benjamin Herman speelt al 25 jaar met de New Cool Collective. Maar Benjamin Herman is te veelzijdig om zich alleen op deze band te concentreren. Zijn verjaardag is voor hem een goede reden om speciale dingen te doen: een aantal nieuwe albums en zijn nieuwe groepen Project S en Bughouse. Met deze twee groepen treedt hij op in Vrije Geluiden.

Joseph Moog is een jonge Duitse pianist die zijn sporen al ruim heeft verdiend. Hij speelde op jonge leeftijd al met de grote orkesten, en maakte drie jaar geleden zijn debuut  in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. Naast het ijzeren repertoire heeft Moog een grote liefde voor onbekende, weinig gespeelde composities. Zo heeft hij in zijn huis een bibliotheek met duizenden curieuze partituren die hij overal ter wereld verzamelde. In Vrije Geluiden speelt Joseph Moog drie Petrarca-Sonnetten van Franz Liszt.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Elk weekend verrast Tom Klaassen ons met oude platen, nieuwe CD’s, concerttips en muzikale ontdekkingen. Zo kreeg Tom van Joyce, een enthousiaste luisteraar van ons programma, een stapel fijn knisperende grammofoonplaten. Daaruit maakt hij vanavond een keuze.