gids: 14 en 15 oktober

cellist Joachim Eijlander speelt Piatti, gospel/blues en soul zangeres Ruthie Foster en het Electric Quartertone Guitar Trio van Jan Wouter Oostenrijk

zaterdag 14 oktober op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De uit Utrecht afkomstige driemansformatie My Blue Van, dat in september hun derde album uit: ROBOT, opgenomen in Utrecht, niet toevallig de thuisbasis van deze band. Met wortels in blues, soul en underground hiphop speelt My Blue Van energieke songs, soms rauw, soms melancholiek. Meesterklavecinist Pierre Hantaï kiest het liefst ter plekke werken uit de ruim 500 klavecimbelsonates die zijn favoriete componist Domenico Scarlatti (1685-1757) schreef. Uit Colombia komen de Meridian Brothers, en die maken muziek die klinkt als een bizar sprookje in de jungle van Colombia - minimal met psychedelische lo-fi elektronica en nog veel meer. 

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen presenteert live-opnamen van de Engelse gitarist en bard Michael Chapman èn live-opnamen van Vulfpeck in Paradiso!

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
De nieuwe CD van cellist Joachim Eijlander met muziek van de relatief onbekende Italiaanse componisten Joseph Dall'Abaco en Alfredo Piatti krijgt vanavond een ereplaatsje.

zondag 1 oktober op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert in Vrije Geluiden zangeres Ruthie Foster, gitarist Jan Wouter Oostenrijk en 'caprices' van cellist Joachim Eijlander.
Cellist Joachim Eijlander speelt op zijn soloalbum 'Sequentia!' muziek van de relatief onbekende Italiaanse componisten Joseph Dall'Abaco en Alfredo Piatti. De stukken zijn zogeheten 'caprices': expressieve, grillige, levendige muziek die geen vaste vorm heeft zoals de sonate of suite. Blues-, folk-, rock-, gospel-, americana en soulzangeres Ruthie Foster werd geboren in Texas en was op haar veertiende soliste in het plaatselijke gospelkoor. Haar album 'Joy Comes Back' is een reflectie op een moeilijke periode in haar leven. Hoewel de meeste songs niet door Foster zelf zijn geschreven, gaan ze over verlies, de helende kracht van muziek, en hoop op betere tijden. Gitarist Jan Wouter Oostenrijk liet zijn gitaar ombouwen tot quarter-tone guitar, een uniek instrument waarmee hij precies de goeie noten kan spelen om de klankwereld van de Noord-Afrikaanse muziek waarmee hij vergroeid is te kunnen laten horen. Hij ontwikkelde de cross-over 'Maghreb jazz' en 'Sharqi Blues', geheel eigen muzieksoorten waarmee hij al bezig is sinds zijn tijd op het conservatorium. Hij treedt op met zijn Electric Quartertone Guitar Trio.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Vandaag op de kop af 100 jaar geleden stond de legendarische spionne Mata Hari voor een Frans vuurpeloton. Haar veelbewogen leven inspireerde de jonge Zwitserse componist François Thury.