gids: 21 en 22 oktober

jazzpianist Martin Joey Dine, de Sardijnse gitarist Paolo Angeli en de band Camilla Blue

zaterdag 21 oktober op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Cellist Joachim Eijlander speelt op zijn soloalbum Sequentia! muziek van de relatief onbekende Italiaanse componisten Joseph Dall'Abaco en Alfredo Piatti. De stukken zijn zogeheten 'caprices': expressieve, grillige, levendige muziek die geen vaste vorm heeft zoals de sonate of suite. Blues-, folk-, rock-, gospel-, americana en soulzangeres Ruthie Foster werd geboren in Texas en was op haar veertiende soliste in het plaatselijke gospelkoor. Haar album Joy Comes Back is een reflectie op een moeilijke periode in haar leven. Gitarist Jan Wouter Oostenrijk liet zijn gitaar ombouwen tot quarter-tone guitar, een uniek instrument waarmee hij precies de goeie noten kan spelen om de klankwereld van de Noord-Afrikaanse muziek waarmee hij vergroeid is te kunnen laten horen. Hij treedt op met zijn Electric Quartertone Guitar Trio.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Opnamen van Vrije Geluiden Live van 18 oktober, met jazzpianist Martin Joey Dine, de Sardijnse gitarist Paolo Angeli en de band Camilla Blue.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Pianiste Nadezda Filippova is een van de deelnemers aan Dutch Classical Talent 2018. Zij komt live spelen in de studio van Radio 4.

zondag 22 oktober op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca in presenteert in Vrije Geluiden jazzpianist Martin Joey Dine, de Sardijnse gitarist Paolo Angeli en de band Camilla Blue.
De 23-jarige zangeres Joyce Deijnen uit Lithoijen koos voor haar band een bijzondere artiestennaam: Camilla Blue. Haar debuutalbum verschijnt dit najaar: Blue. De CD werd opgenomen in met haar 10-koppige band in een studio van Kytopia in Utrecht. Bluesy popsongs met een jazzy inslag, gezongen op een authentieke, geheel eigen manier. Paolo Angeli komt uit Sardinië en hij bespeelt een Sardijnse gitaar die een metamorfose heeft ondergaan. Angeli heeft het instrument namelijk omgebouwd tot een soort draagbaar orkest met allerlei frutsels en spielerei waar hij ongelimiteerde klanken uit kan halen. Gitaarspelend en met zijn eigenzinnige, enigszins nasale zangstem roept hij een sfeer op die tegelijk dromerig en meeslepend is. Jazzpianist Martin Joey Dine begon op zijn zesde met pianospelen, en al snel bleek zijn enorme talent: hij studeerde aan het conservatorium van Parijs en won de Tweede Prijs van de Saint Germain des Prés-competitie. Een jong talent, dat nu al wordt erkend als een wereldwijd fenomeen. Voor Vrije Geluiden treedt hij op met tenorist Nicolo Ricci, contrabassist Pierre Balda, en drummer Roope Kantonen.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
De beste concerttips voor de komende week èn de fijnste nieuwe CD’s op klassiek gebied, waaronder het nieuwe album van componiste Angèle David-Guillou.