gids: 28 en 29 oktober

Aad van Nieuwkerk ,

pianist Camiel Boomsma, zangeres Farida Mohammed Ali, en Nora Fischer in een nieuw stuk van componist Morris Kliphuis: The Secret Diary of Nora Plain…

zaterdag 28 oktober op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De 23-jarige zangeres Joyce Deijnen uit Lithoijen koos voor haar band een bijzondere artiestennaam: Camilla Blue. Bluesy popsongs met een jazzy inslag, gesteund door een 9-koppige band. Paolo Angeli komt uit Sardinië en hij bespeelt een Sardijnse gitaar die een metamorfose heeft ondergaan tot een soort draagbaar orkest met allerlei frutsels en spielerei. Jazzpianist Martin Joey Dine begon op zijn 6e met pianospelen, en al snel bleek zijn enorme talent: hij studeerde aan het conservatorium van Parijs en won de Tweede Prijs van de Saint Germain des Prés-competitie. 

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen heeft weer een aantal pareltjes geselecteerd uit de enorme stapel nieuwe platen, binnengekomen op de redactie. Verder een vooruitblik op het festival So What's Next en laat ook nog een paar fijne opnamen van de vorige editie horen, van Brandee Younger en Marcus Strickland. 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Morris Kliphuis schreef de muziek, Lucky Fonz III de teksten, en Nora Fischer zingt met het Ragazze Quartet en slagwerker Remco Menting: The Secret Diary of Nora Plain, morgenochtend ook te zien op TV.

zondag 29 oktober op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
The Secret Diary of Nora Plain
heet het nieuwe stuk van Morris Kliphuis op teksten van Lucky Fonz III en met zangeres Nora Fischer, het Ragazze Quartet en slagwerker Remco Menting. Het zingende boegbeeld van de Iraakse klassieke muziek, zo is Farida Mohammed Ali wel genoemd. Ze excelleert in de maqam al Iraqi, een muziekstijl die stamt uit de periode rond het jaar 1000, met Bagdad als het centrum van de Arabische wereld. Met Mohammad Gomar Al Bawi (djose), Jamil Al Asadi (qanun) en Latif Al Obaidi (riqq en darabukka). Pianist Camiel Boomsma wordt gezien als een gevoelig musicus die met zijn spel een grote diepte weet te bereiken. Als hij speelt, vertelt hij een verhaal. In Vrije Geluiden speelt hij een deel uit de 21e Sonate, D. 960, van Franz Schubert, een van zijn laatste grote composities voor de piano, geschreven in de laatste maanden van zijn leven, in de zomer van 1828. 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen balanceert zeer kundig op de grillige grenzen van de klassieke muziek en deinst zeker niet terug voor een grote stap daarbuiten met een paar fijne tips om je vast te verheugen op November Music 2017, omringd door een paar mooie nieuwe releases.