gids: 17 en 18 november

gids: 17 en 18 november

zanger/gitarist Sibusile Xaba, zangeres Vera Sola en impro-band Ill Considered

zaterdag 17 november op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Giovanca ontvangt vandaag saxofonist Ad Colen, hang-speler en percussionist Manu Delago en de Ethiopische meester-accordeonist en toetsenist Hailu Mergia. Saxofonist Ad Colen bracht met zijn band Colen een cd uit met louter stukken die geïnspireerd zijn op het zingen van de vogels. Het resultaat is afwisselende jazz, soms groovy, soms lekker springerig, met voor elk van de instrumenten (bas, drums, Wurlitzer en Rhodes, en cello) een even belangrijke rol. De Oostenrijkse slagwerker Manu Delago is gespecialiseerd in de hang, een uit Zwitserland afkomstig stalen slagwerkinstrument met een melancholieke toon - het instrument is ongeveer zo groot als een flinke braadpan en heeft wel iets weg van een vliegende schotel. Delago is behalve slagwerker ook componist en bandleider. Legendarisch kun je hem rustig noemen, de inmidddels 70 jaar oude jazztoetsenist uit Ethiopië Hailu Mergia. Ooit een beroemd muzikant in zijn geboorteland, later taxichauffeur in Washington, maar in 2013 werd zijn muziek herontdekt en opnieuw uitgebracht door het Amerikaanse label Tapes From Africa, met zijn karakteristieke, enigszins laidback-funk-geluid. Tegenwoordig treedt Hailu Mergia op als trio, met Alem Kebede en Ken Joseph.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz
Opnamen uit het Le Guess Who?-archief, nieuwe jazz- en world-CD’s, concerttips, de Classicover Van De Week, en een historisch fragment uit het legendarische VPRO-radioprogramma De Wandelende Tak.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Het klarinetconcert van Paul Hindemith was opgedragen aan (jazz)klarinettist Benny Goodman, net als het klarinetconcert van Aaron Copland. Aad van Nieuwkerk grasduint in het genre. En stuit bij toeval op de muziek van barokcomponist en violist Giovanni Maria Bononcini, die als voorloper van de veel beroemdere Corelli zeker onze belangstelling verdient.

Hieronder vind je de speellijsten van onze radio- en televisie-uitzendingen van dit weekend. 

zondag 18 november op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Ruim honderd verrassende optredens van pop tot experimenteel tot jazz tot folk tot klassiek tot ambient: van 8 – 11 november is Utrecht het podium van Le Guess Who?. Vrije Geluiden doet verslag van dit jaarlijks festival voor muziekavontuur. In deze uitzending: zanger/gitarist Sibusile Xaba, zangeres Vera Sola en de impro-band Ill Considered. Met een zeldzaam intrigerende mix van Afrikaanse folk, flamenco, bossa nova en jazz verovert Sibusile Xaba de harten van het internationale publiek. Met een speels en spiritueel geluid voert hij de toeschouwer mee naar iets wat boven het natuurlijke leven uitstijgt. Hij bezingt de eerbied voor zijn voorouders en het universum in het algemeen. Xaba groeide op in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal, met een vader die van jazz hield en een moeder die in de kerk zong. Hij zingt in Zulu – lachend, huilend, de gitaarklanken imiterend – en zijn indrukwekkende gitaarspel kenmerkt zich door een expressieve tokkelstijl. Vera Sola, volgens de burgerlijke stand Danielle Aykroyd, werd in 1989 geboren in een familie vol spiritualisten, schrijvers en artiesten. Ze komt uit een ouderlijk huis vol platen en boeken van legendarische artiesten en schrijvers. Al deze inspiratiebronnen maakten Sola tot de zangeres, liedjesschrijver en multi-instrumentalist die ze nu is. Over tijdloze melodieën zingt ze persoonlijke teksten met haar engelenstem. In de loop der jaren heeft ze met tal van andere artiesten gewerkt, zoals met singer-songwriter Elvis Perkins; ze schreef filmmuziek, theatermuziek en performance-stukken. Ill considered is een enthousiaste en jonge jazzband met een enorm speelplezier en een onstuitbare experimenteerdrift. Drummer Emre Ramazanoglu, saxofonist Idris Rahman, bassist Leon Brichard en slagwerker Yahael Camara-Onono spelen vrij geïmproviseerde muziek die losjes gebaseerd is op simpele thema's - of die spontaan ter plekke ontstaat. De groep reageert altijd op de sfeer in het publiek, en de klank van de ruimte waar ze spelen, zodat elk optreden een uniek karakter krijgt. Vrijheid, blijheid dus, en het resultaat klinkt net zo hedendaags als tijdloos.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Het klarinetconcert van Paul Hindemith was opgedragen aan (jazz)klarinettist Benny Goodman, net als het klarinetconcert van Aaron Copland. Aad van Nieuwkerk grasduint in het genre. En stuit bij toeval op de muziek van barokcomponist en violist Giovanni Maria Bononcini, die als voorloper van de veel beroemdere Corelli zeker onze belangstelling verdient.

Speellijsten Vrije Geluiden op radio en tv 17 en 18 november

NPO Radio 2 Soul en Jazz (zaterdag)

NPO Radio 4 (zaterdag en zondag)

zaterdag 17 november 2018

zondag 18 november 2018

NPO 1 (zaterdag en zondag)

zaterdag 17 november
 

zondag 18 november

advertentie