gids: 19 en 20 januari

flamenco, cello en pedal steel guitar

zaterdag 19 januari 9.00 - 9:50 uur NPO 1

Herhaling van zondag 13 januari: compilatie hoogtepunten 2018 2/2
lees meer: 

zondag 20 januari 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt flamenco-gitarist El Periquin, zanger & pedal-steelgitarist Mathijs Leeuwis en celliste Nuala McKenna.

VII Flamenco Biennale19 El Periquin & Conchita

Eigenlijk had Peter Kalb profvoetballer willen worden maar hij staat nu alweer dertig jaar bekend als de flamencogitarist ‘El Periquin’. Peter Kalb is opgeleid door onder meer Paco Peña, op het Rotterdams Conservatorium; maar ook in Spanje studeerde hij, onder meer bij de moderne flamencogitarist Manolo Sanlucar. Op zijn zevende en nieuwste album Para Siempre is de flamenco het uitgangspunt waarbij heel intuitief invloeden van andere stijlen zijn verweven; het is luistermuziek à la Ennio Morricone. Kort geleden, in 2016, bracht hij een album uit met een tribute aan Michael Jackson. In de uitzending danst de flamencodanseres Conchita op ‘Human Nature’.
El Periquín' Peter Kalb & Conchita - Human Nature (Michael Jackson cover) S.Porcaro/J. Bettis/ arr. Peter Kalb
El Periquín' y grupo - Peter Kalb/ Nacimiento – Zambra

Peter Kalb - flamencogitaar Nausad Kiamoedin - tabla Martin Fondse - toetsen Freek Mulder - contrabas Tessa Zoutendijk - viool
Tijdens de VII Flamenco Biënnale is hij te zien op 27 januari in De Lieve Vrouw inAmersfoort, op 8 februari in De Doelen in Rotterdam en op 9 februari in De Nieuwe Kerk in Den Haag.
Meer over de Flamenco Biennale

Nuala McKenna

De jonge Duits-Ierse celliste Nuala McKenna groeide op in een muzikale familie; ze was pas acht toen ze haar eerste cellolessen kreeg. Ze vertelt over haar muzikale jeugd: ‘Toen ik 8 werd kreeg ik een cello, dat was het idee van mijn vader en moeder, die vonden het zo’n mooi instrument en goed bij me passen. Ik heb beide instrumenten altijd omarmd, ook de piano tot mijn 16 ongeveer, en toen werd de cello steeds belangrijker. Ik kan mijn struggle nog wel herinneren als kind met de cello. Altijd dat geworstel met die kruk om de juiste hoogte te vinden waardoor je met je vingers overal goed bij kon.’ Ze studeerde onder meer bij de befaamde Jean-Guihen Queyras, en hoopt volgend jaar haar master-studie af te ronden in Stuttgart. Dit seizoen is ze een van de laureaten van Dutch Classical Talent, het talententraject van Radio 4 en de belangrijkste Nederlandse concertzalen.
Nuala Mckenna - J.S. Bach uit: Suite No. 6 - Allemande (BWV 1012)
Nuala Mckenna - Benjamin Britten/ uit: Cello Suite no.1 - Canto Primo

Buiten Spelen: Oi Va Voi

Deze week in Vrije Geluiden Buiten Spelen de Londens groep Oi Va Voi. In de muziek verwerkt de band veel Joodse- en Oost Europese invloeden.
In de beginperiode zong KT Tunstall met regelmaat mee met Oi Va Voi. Zij ging solo en scoorde een enorme hit met Suddenly I See in 2005. De huidige zangeres is Zohara Niddam. In november 2018 verscheen het meest recente album Memory Drop. Dit album verscheen na een radiostilte van negen jaar.
Deze sessie werd gefilmd bij culturele vrijhaven De Nijverheid in Utrecht.
Bekijk hier de hele sessie

GALIBIER - Mathijs Leeuwis

Mathijs Leeuwis is een zanger-muzikant uit Tilburg die het bij zijn laatste plaat over een andere boeg gooide. Hij pakte de pedal steel op om een concept-album te maken over het fietsen in de album. GALIBIER heten zowel de band als het album. Mathijs Leeuwis is zelf fervent gaan fietsen nadat hij erachter kwam dat zijn grootvader een verdienstelijk amateurwielrenner was geweest. Rond hetzelfde moment was hij al gaan experimenteren met de pedal steel. En al fietsend in de alpen dacht hij: ‘Die open vergezichten, en de open klanken van de pedal steel, dat moet toch te combineren zijn?’ Dat werd dus het project GALIBIER.
GALIBIER - Mathijs Leeuwis/ Mont Ventoux 
Mathijs Leeuwis - pedal-steel gitaar, Marzio Scholten - gitaar, Mischa Porte - gitaar, Mathijn den Duijf - piano

zaterdag 19 januari 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met o.a. in de rubriek De Filmmuziek Van De Week: Erich Wolfgang Korngold. Met verder onder meer een live-opname van November Music 2018 van pianiste Vivian Choi met werk van Kate Moore, aandacht voor de nieuwe opera Vivaldi-Dangerous Liaisons, en Rosario La Tremdita, flamencozangeres die ook tijdens de Flamenco Biënnale te zien is.

 

zondag 20 januari 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk heeft vanavond onder meer een opname van 'Tussen Rede en Gevoel' van de Engelse componist Michael Finnisy, dat volgende week in Nijmegen live te horen is in het kader van het Basklarinet Festijn; muziek van Marlies du Mosch; een tip voor een concerttournee door het Brodsky Quartet; en een prijsvraag waarmee kaartjes gewonnen kunnen worden voor het optreden van flamenco-gitarist Dani de Morón in Eindhoven!

Gemist?