gids: 2 en 3 februari

flamenco-gitarist Dani de Morón, zanger Sergio ‘El Colorao’ en danseres Patricia Guerrero, Voodoo blues/Haitian rock zangeres Moonlight Benjamin, en de nieuwe meester van de slide-guitar Jack Broadbent.

zaterdag 2 februari 9.00 - 9:50 uur NPO 1

Herhaling van zondag 25 november 2018: Vrije Geluiden op Le Guess Who? 2018, deel 2 met Rodrigo Amarante (schrijver Narcos tune), pianist Takuro Kikuchi, geluidskunstenaar Maria Chavez en live registraties: kijk hier terug

zondag 3 februari 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag flamenco-gitarist Dani de Morón, zanger Sergio ‘El Colorao’ en danseres Patricia Guerrero, Voodoo blues/Haitian rock zangeres Moonlight Benjamin, en de nieuwe meester van de slide-guitar Jack Broadbent.

Klassieke late night show met o.a. nieuwe releases, concerttips, en de Filmmuziek Van De Week. Met bijzondere aandacht voor componiste Kate Moore. 

VII Flamenco Biennale19: Dani de Morón, Sergio ‘El Colorao’ & Patricia Guerrero

Tijdens de Flamenco Biënnale (18 januari-10 februari) is Patricia Guerrero Dancer in Focus. Ze brengt op de Flamenco Biënnale haar tweede solovoorsteling Distopía. Uit die voorstelling zal ze een Solearis laten zien samen met de gitarist Dani de Morón en de zanger Sergio ‘El Colorao’. Patricia is niet alleen maar virtuoos: ze zet de dans in voor het verhaal dat ze wil vertellen. Ze heeft een nieuwsgierige geest en wil onderzoeken. Tangos komt uit de voorstelling van gitarist Dani de Morón, die Artist in Residence is op de Flamenco Biënnale. De Moron is een van de belangrijkste exponenten van de gitaar op dit moment. Hij is heel traditioneel, komt uit gitaarhoofdstad Morón de La Frontera, maar hij blaast de traditie wel nieuw leven in. Paco Lucia is er niet meer en iedereen beschouwt Dani als zijn opvolger.
Tientos (Dani de Morón)
Mi luz mi guía (Dani de Morón)

Meer over de Flamenco Biennale

Jack Broadbent

De nieuwe meester van de slide-guitar werd hij genoemd door het Montreux Jazz Festival: Jack Broadbent. Broadbent betovert zijn publiek met zijn mix van virtuoze akoestische gitaar en slide-guitar, met folk- en blues-achtige zang. Broadbent werd geboren in 1988 op het Engelse platteland, en groeide op met de muziek van onder meer Neil Young en Joni Mitchell. Mede door die invloeden ademen zijn optredens warmte, humor en energie. Inmiddels heeft hij vijf albums op zijn naam staan en momenteel tourt hij over de hele wereld.
She Said (Jack Broadbent)
Making My Way (Jack Broadbent)
Willin' - Little Feat cover (Lowell George)

Buiten Spelen: Theon Cross FYAH

Theon Cross komt uit Londen en speelt tuba. Hij is bekend van de groep Sons of Kemet, waarin Shabaka Hutchings saxofoon speelt. Theon Cross spelt als veelgevraagd muzikant vaak mee met andere groepen en muzikanten, onder wie Emile Sandé, maar hij brengt ook onder eigen naam het publiek in verroering. In 2015 maakte hij indruk met zijn EP Aspirations. Hij werd hiervoor genomineerd als Beste Instrumentalist door het Engelse Jazz FM. Deze sessie werd gefilmd op het dak van Muziekgebouw Eindhoven tijdens jazzfestival So What’s Next.
Theon Cross – tuba; Chelsea Carmichael – sax; Benjamin Appiah – drums
Activate (Theon Cross)
Bekijk hier de hele sessie

Moonlight Benjamin

Moonlight Benjamin (haar echte naam) komt uit Haïti en woont in Frankrijk. Haar levensverhaal en het veerkrachtige Haïti komt goed tot recht met haar baritonstem en energieke rock. Het is Voodoo blues, Haitian rock, of misschien wel Creole roll. De band wordt geleid door Matthis Pascaud van de Franse experimentele trash-rock groep Square One. De liederen van Moonlight Benjamin zijn gebaseerd op Haitiaanse literatuur van dissidente auteurs als Frankétienne, Georges Castera en Anthony Lespès.
Moonlight Benjamin - vocals, Matthis Pasaud - guitar, Martin LeFebvre - guitar/keyboard, Bertrand Noel - drums, Quentin Rochas - bass
Port-au-Prince (Marie Moonlight Benjamin & Matthis Pascaud)
Memwa'n (Marie Moonlight Benjamin & Matthis Pascaud)

zaterdag 2 februari 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met o.a. nieuwe releases, concerttips, en de Filmmuziek Van De Week. Te gast in de studio is componiste Kate Moore. Op 7 februari is het volgende concert van ‘zielsverwant’ Kate Moore in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ‘t IJ. Met haar eigen ensemble Herz presenteert Moore vanavond tien internationale collega’s met wie ze verwantschap voelt. De componisten in het programma x gen x tonen een cultuur van diversiteit en globalisering. Net als Moore zelf hebben de meesten hun geboortegrond verlaten en elders hun creatieve stem gevonden. Het concert is ook mee te maken op 14 februari in Korzo, Den Haag.

 

zondag 3 februari 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk verkent de grenzen van de klassieke muziek met nieuwe releases, concerttips, en de Filmmuziek Van De Week. In The Godfather III van Francis Ford Coppola worden film en opera prachtig met elkaar vervlochten. Hoofdpersoon Michael Corleone, alias The Godfather, is in het theater bij een opvoering van de Cavalleria Rusticana en daarin speelt de zoon van Corleone de rol van Turiddu. Terwijl zich op het podium het tragische en gewelddadige verhaal ontvouwt, zien we als filmkijker hoe tegelijkertijd de ene na de andere maffia-moord gepleegd wordt. Opera-libretto en filmverhaal gaan naadloos in elkaar over - en dat is ook precies wat er gebeurt met de muziek. Dialogen verdwijnen naar de achtergrond, aria's van Mascagni en filmmuziek van Carmine Coppola versmelten tot een dramatisch en tragisch geheel.