gids: 9 en 10 februari

Giovanca ontvangt metro-zanger Mike Yung, de ongebruikelijke combinatie van vibrafoon, accordeon en contrabas: TRIFID en Afro-Cubaanse jazz van DHD Trio

zaterdag 9 februari 9.00 - 9:50 uur NPO 1

Herhaling van zaterdag 2 februari: flamenco-gitarist Dani de Morón, zanger Sergio ‘El Colorao’ en danseres Patricia Guerrero, blues/Haitian rock zangeres Moonlight Benjamin, en meester van de slide-guitar Jack Broadbent. kijk hier terug

zondag 10 februari 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag metro-zanger Mike Yung, de ongebruikelijke combinatie van vibrafoon, accordeon en contrabas van TRIFID en Afro-Cubaanse jazz van DHD Trio.  

Dit weekend ontvangt Aad van Nieuwkerk twee van de componisten die het Utregs Requiem schrijven, een community-art project dat op 17 februari wordt uitgevoerd in TivoliVredenburg in Utrecht. Op zaterdag componiste Renske Vrolijk en zondagavond schuift componiste en zangeres Monique Krüs aan.

TRIFID

Een bezetting van vibrafoon, accordeon en contrabas - dat zie je niet zo snel. Maar dat is precies wel wat de heren van het Nederlandse trio TRIFID doen. Het woord trifid verwijst daarbij naar de ‘Trifid Nebula’, en dat is een energieveld in het universum, waarin volop ontwikkeling is en nieuwe sterren ontstaan. Een mooi beeld dus voor een nieuw trio, met een bijzondere bezetting, dat heel nadrukkelijk naar een nieuw geluid zoekt: mysterieus en sereen. Oftewel: dreamscapes en dat is dan ook de titel van het eerste album.  
Rik Cornelissen - accordeon, Vincent Houdijk - vibrafoon, Maciej Domaradzki - contrabas

 

Mike Yung

De Amerikaanse zanger Mike Yung (1959) kreeg als tiener een platencontract aangeboden, maar door onvoorziene omstandigheden ging het label failliet. Zijn droom om een zanger te worden lag in duigen en om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen ging hij zingen in de metrostations van New York. Ruim 30 jaar lang zong Yung in bandjes als ‘Dejá Blue’, ‘Majestic K-Funk’ en ‘Whispers and Sounds’. Tot september 2016: zijn uitvoering van ‘Unchained Melody’ overspoelde het internet en Yung was wereldberoemd. Hij werd uitgenodigd voor grote talkshows en nam deel aan America’s got Talent. Dat leverde hem een grote schare fans op; nu is er een eerste single èn een tour door Europa.
Mike Yung & Shunta Sakamoto

Buiten Spelen: Sudan Archives

Sudan Archives is de artiestennaam van de 25-jarige Brittney Parks. Ze woont in Los Angeles en leerde zichzelf viool spelen. Ze noemt zichzelf Sudan Archives omdat ze haar viool bespeelt zoals in Soedan op de lokale fiddle spelen. Met behulp van elektronica vult ze haar pakkende liedjes aan met harmonieën, effecten en beats. Afrikaanse muzikanten als Francis Bebey en de Soedanees Asim Gorashi zijn haar inspiratiebronnen. Toch was ze voor het uitbrengen van haar debuut-ep nog nooit in Afrika geweest, ze had zelfs de grenzen van thuisland Amerika nog nooit overschreden. Nu reist ze met haar muziek de hele wereld over. Deze sessie is opgenomen in de Pandhof van de Utrechtse Dom.

DHD Trio

DHD Trio werd opgericht in 2015 toen de muzikanten Daan Arets, Humberto Rios en Damien Roussos elkaar leerden kennen op het Rotterdamse conservatorium Codarts en zij direct iets bij elkaar herkenden. DHD is de afkorting van hun voornamen, en wat zij deelden was een ongekend plezier met elkaar samen te spelen, met daarbij een passie voor Afro-Cubaanse jazz. Vorig jaar won het DHD Trio de jury- en publieksprijs in het kader van de Leidse Jazz Awards en pianist Humberto Rios werd uitgeroepen tot beste solist tijdens de Erasmus Jazz Competitie in Rotterdam. Hun debuutalbum Abriendo Camino verscheen eind 2018.
Humberto Rios – piano, Damien Roussos –  bas, Daan Arets – drums

zaterdag 9 februari 23.00-24.00 uur

Zondagmiddag 17 februari wordt in TivoliVredenburg in Utrecht voor de tweede keer het 'Utregs Requiem' uitgevoerd. Een opname is twee dagen later te horen op NPO Radio 4. Dit Utregs Requiem vertelt de levensverhalen van zes mensen uit Utrecht en omstreken. Verhalen waarin miskenning en uitsluiting en soms geweld of misbruik een rol spelen. Aad van Nieuwkerk onvangt twee van de componisten die de muziek voor het Utregs Requiem schrijven. Op zaterdag komt componiste Renske Vrolijk naar de studio om te vertellen over haar werk en voorbeelden te laten horen van eigen composities en muziek die haar beïnvloed heeft.

 

zondag 10 februari 23.00-24.00 uur

Monique Krüs is zangeres en componist. Zij is een van de componisten van het 'Utregs Requiem' (17 februari in TivoliVredenburg, 19 februari op Radio 4): een hedendaags requiem gebaseerd op de (echte!) levensverhalen van zes doodgewone Utrechters. Gewone mensen met een bijzonder en vaak schokkend verhaal: gevlucht uit Iran, een geschiedenis van mishandeld worden, of zó gepest zijn dat je er PTSS aan hebt overgehouden. Monique komt vertellen over haar werk, en over haar aandeel in dit mooie voorbeeld van community art. En natuurlijk laat ze voorbeelden horen van haar eigen werk als zangeres en als componist.

Kijk en luister hiernaast terug naar het 'Utregs Requiem' van 2018.

Het Utregs Requiem van 2019 wordt uitgevoerd op 17 februari in TivoliVredenburg, en is te horen op NPO Radio 4 op dinsdagavond 19 februari a.s.

Er is een inleidende documentaire, het eigenlijke requiem begint op ca. 53 min.