gids: 23 en 24 februari

pianist van Yarmoukh: Aeham Ahmad, Holland Baroque i.s.m. Dorothee Mields & Marco Ambrisini (Nyckelharpa), singer-songwriters Gregory Page en Tim Knol

zaterdag 23 februari 9.00 - 9:50 uur NPO 1

Herhaling van zondag 17 februari: singer-songwriter Andrew Combs, de Marinierskapel der Koninklijke Marine o.l.v. Arjan Tien, en de Belgische band Bram Weijters’ Crazy Men.

zondag 24 februari 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag Holland Baroque met sopraan Dorothee Mields & nyckelharpaspeler Marco Ambrosini, pianist Aeham Ahmad, en de singer-songwriters Gregory Page en Tim Knol.

zaterdag 23 en zondag 24 februari, 23.00-24.00 uur

Op zaterdag presenteert Aad van Nieuwkerk onder meer opnamen van November Music 2018 èn de nieuwe CD van het The Hague String Trio. En op zondag is artistiek leider Tineke Steenbrink van Holland Baroque te gast.

Holland Baroque

Op dit moment toert het oude muziek-gezelschap Holland Baroque door het land met twee spraakmakende solisten met Dorothee Mields (sopraan) en Marco Ambrosini (nyckelharpa). Het programma behelst de liefde in al haar facetten. Met muziek uit de 17e eeuw, maar ook een nummer van Leonard Cohen. En om barokmuziek niet te stoffig te maken zijn de artistiek leiders, Tineke en Judith Steenbrink al sinds de oprichting in 2006 artistiek in de weer om het orkest zo breed mogelijk te laten zijn in repertoirekeuze - maar altijd wel die link te houden met de barokmuziek.

Aeham Ahmad

Hij is bekend geworden als de Pianist van Yarmouk. Terwijl de stad aan diggelen werd geschoten tijdens de burgeroorlog in Syrië, bleef Aeham Ahmad piano spelen op straat. Midden tussen de gevechten sleepte de Palestijns-Syrische pianist een piano op straat en speelde hij muziek. Daarmee werd hij een icoon van die oorlog, en een symbool van hoop (en ook onverbiddelijkheid). En gaf hij aan dat muziek niet kapot te krijgen is. Hiermee haalde hij wereldwijd de nieuwsmedia. Maar uiteindelijk moest Aeham Ahmad dit opgeven toen islamisten zijn piano voor zijn ogen verbranden. In 2015 moest hij vluchten en kwam hij terecht in Duitsland waar hij zich verder ontwikkelt als pianist. Hij speelt solo piano, met invloeden uit klassieke en arabische muziek, waarbij hij ook zingt, in het arabisch. Maar wat hij nog belangrijker vindt: praten over muziek, en verbindingen leggen met culturele, educatieve en sociaal-maatschappelijke organisaties.

Tim Knol en Gregory Page

Singer-songwriter Tim Knol toert momenteel langs de Nederlandse zalen met een nieuw theaterprogramma, waaruit hij bij ons alvast een liedje speelt. Én hij nam een duet op met collega Gregory Page, voor diens nieuwe album ‘A Wild Rose’. Ook Gregory is bij ons op bezoek, en uiteraard zingt hij samen met Tim Knol het duet ‘Whatever Keeps You Dreaming’. Tim Knol (1989) groeide op in Hoorn, waar hij ook, vanaf zijn tiende jaar, muziek begon te maken. Samen met onder andere Anne Soldaat nam hij enkele demo's op voor Excelsior Recordings. In 2009 besloot hij solo door te gaan. Na een aantal kleine try-outs vond het eerste echte live-optreden van Tim Knol en zijn band plaats tijdens Noorderslag 2010, waar er grote belangstelling was. Na Noorderslag kwam Knol regelmatig in de media met optredens en interviews. Gregory Page (1963) is een Amerikaans zanger, gitarist, filmmaker en muziekproducent. Hij groeide op met Ierse muziek en verhalen en werd ook beïnvloed door de jazzplaten (Billie Holiday, Bessie Smith, Sara Vaughn) van zijn moeder. Page maakt al decennia zijn eigen platen, maar heeft ook samengewerkt met artiesten als Jason Mraz, John Doe en Jewel.

Buiten Spelen: Laura Agnusdei

In Buiten Spelen een sessie-opname van Laura Agnusdei (saxofoon en elektronica). Zij creëert geluidslandschappen waarvan de focus voortdurend wisselt van melodie naar textuur, en van vormvast naar geïmproviseerd. De opname werd gemaakt in de tuin van het Nutsgebouw in het centrum van Den Haag tijdens het ReWire-festival 2018.

zaterdag 23 februari 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met o.a. nieuwe releases en concerttips. Vanavond onder meer een opnamen van de wereldpremière van 'Road Movie' van Oene van Geel tijdens November Music 2018 èn tracks van de nieuwe CD After the darkness van het The Hague String Trio.

zondag 24 februari 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk heeft in zijn klassieke late night show artistiek leider Tineke Steenbrink van Holland Baroque te gast. Zij komt vertellen over een project rond de muziek van rond 1600, naar aanleiding van de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum in Utrecht.