gids: 2 en 3 maart

de Belgische zanger Tamino, het Noorse jazztrio RYMDEN en de Engelse pianist Alexander Ullman.

zaterdag 2 maart 9.00 - 9:45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 24 februari: Holland Baroque met sopraan Dorothee Mields & nyckelharpaspeler Marco Ambrosini, pianist Aeham Ahmad, en Gregory Page & Tim Knol.

zondag 3 maart 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag de Belgische zanger Tamino, de Engelse pianist Alexander Ullman en het Noorse jazztrio RYMDEN met Bugge Wesseltoft, Dan Berglund en Magnus Öström

zaterdag 2 en zondag 3 maart, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk richt zijn oren naar Venetië, met als gids het onlangs verschenen boek ‘De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië’. Op zondag een keuze uit de muziek die Jeff Russo schreef voor de Netflix-serie The Umbrella Academy.

Tamino

Tamino is een Belgische zanger, 22 jaar oud, geboren in Antwerpen, met een Belgische moeder en een Egyptische vader. Door zijn moeder is Tamino vernoemd naar het gelijknamige karakter in Mozart’s opera Die Zauberflöte, zijn grootvader van vaderszijde was de Egyptische zanger en acteur Moharum Fouad. In 2017 brak Tamino door met Habibi: een traag, donker, soms met enorm hoge kopstem, lang, maar prachtig nummer. In 2018 verscheen het debuutalbum ‘Amir’. Tamino werd bekend door mee te doen aan De Nieuwe Lichting (jong talent stuurt liedje in naar radiozender Studio Brussel), en stond in no time op Rock Werchter. In Nederland is zijn muziek ook geland.
Tamino - Tummy
Tamino - Verses

Alexander Ullman

Pianist Alexander Ullman won het Franz Liszt Concours in Utrecht in 2017. Hij brengt in maart zijn debuut-cd uit, met daarop transcripties van balletstukken: Stravinsky, Tsjaikovski en Prokofjev. Ullman is een zeer getalenteerde pianist die over de hele wereld al heeft opgetreden met beroemde orkesten. Hij zegt zelf dat hij niet uit een bijzonder muzikaal gezin komt, maar dat hij toen hij op z’n zesde naar pianoles gestuurd werd hij het meteen geweldig vond. Op de muziekschool kwam hij pas in aanraking met klassieke muziek. Pas in de loop van de jaren ontwikkelde hij de ambitie om echt concertpianist te worden.
uit: De Notenkraker - Mars (Pjotr Iljitsj Tsjajkovski/ Mikhail Pletnev)
uit: De Vuurvogel - Berceuse & Finale (Igor Stravinsky/ Guido Agosti)

RYMDEN

De Noorse toetsenist en pianist Bugge Wesseltoft richtte met bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström het trio RYMDEN op. In januari 2019 bracht het trio een eerste album uit, en in april speelt het drietal voor het eerst in deze samenstelling Nederland, tijdens festival Transition in TivoliVredenburg. RYMDEN is het Zweedse woord voor ruimte, als in universum. Wesseltoft speelde al eens solo in Vrije Geluiden. Berglund en Öström waren over de hele wereld beroemd van het Esbjörn Svensson Trio - ook bekend onder de afkorting e.s.t. Dat trio hield op te bestaan toen de naamgever in 2008 op 44-jarige leeftijd overleed bij een duikongeluk. Met RYMDEN is een waardige opvolger opgericht.
Bugge Wesseltoft - piano & keys, Dan Berglund - bas, Magnus Öström - drums
RYMDEN - The Odyssey
RYMDEN - Pitter-Patter

Buiten Spelen: Roomful of Teeth

Roomful of Teeth is een band, geen koor. Althans, dat zeggen ze zelf. Ze zoeken in hun werk naar alle uithoeken en mogelijkheden van de menselijke stem. Deze opname is gemaakt tijdens de Music Meeting in Nijmegen.

zaterdag 2 maart 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met o.a. nieuwe releases en concerttips. Aad van Nieuwkerk richt vanavond zijn oren naar Venetië, met als gids het onlangs verschenen boek ‘De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië’ van Eric Min en Gerrit Valckenaers. En verder onder meer muziek van de op 25 februari 2019 overleden Nederlandse componist Hans Kox. 

zondag 3 maart 23.00-24.00 uur

Op zondag in heeft Aad van Nieuwkerk in zijn klassieke late night show artistiek een keuze uit de muziek die Jeff Russo schreef voor de Netflix-serie The Umbrella Academy. Maar ook muziek van de op 1 maart overleden Andre Previn, en van Adriaan Willaert, de Vlaamse meester die in de vroege 16e eeuw de techniek van de cori spezzati, de opstelling van meer koren verdeeld over de ruimte, perfectioneerde in de verbluffende akoestiek van de San Marco basiliek in Venetië.